pregled na pechataв. Дума

Ние искаме силна държава, не силна власт на един човек. Държава, която може да влезе в икономиката и да я регулира. Която може правилно да прецени нуждите на обикновения човек в селото, в малкия град, в големия град, дори и в столицата. С тези думи лидерът на БСП и водач на листите на социалистите във Видин и столичния 25 МИР Михаил Миков се обърна към присъстващите за откриването на предизборната кампания на “БСП лява България” вчера.
Средствата, спестени от предизборния концерт, ще отидат за две училища, пострадали при наводненията в Мизия.

в. Стандарт
6500 билета за гостуването на “Реал” в София горят. Празен сектор “А” на стадион “Васил Левски” ще посрещне испанския гранд на 1 октомври. УЕфА затвори трибуната като наказание за домакина “Лудогорец”. Причината са расистки скандирания по време на епичния реванш на “орлите” срещу “Стяуа”. От “Лудогорец” се защитиха, че виковете “Цигани” са били еднократни. Те бяха провокирани от “Турци сте”, проехтяло от сектора за гости, в който имаше и агитка на ЦСКА. Родният шампион обжалва наказанието пред УЕфА. При неуспех ще изгорят всички билети в сектора, които бяха с цена от 100 лева. Това прави близо 700 бона загуба, тъй като “Лудогорец” беше глобен още 16 000 евро заради нахлулия на терена фен, пропуски в организацията и получени жълти картони.

в. Труд
Брюксел атакува вчера горските заменки, направени у нас в периода от 2007 до 2009 г. Според Еврокомисията чрез тях е предоставяна несъвместима държавна помощ на фирми и някои от терените са им дадени под пазарни цени. ЕК дава два варианта за действие на България – или да се анулират сделките с нарушения, или собствениците да си доплатят. Решението не засяга физически лица. От изказване на аграрния министър Васил Грудев се разбра, че България избира варианта с доплащане.

в. Новинар
Сиренето от Балкана със спецетикет
Сиренето, медът и любимото на всички сладко от горски плодове ще се сдобият със специален етикет за качество. Това съобщи Диляна Славова, президент на секция „Земеделие и развитие на селските райони и околната среда” към Европейския социално-икономически комитет (ЕСИК).
Всички храни, произведени в планинските райони на страната, ще бъдат обозначени с този спецетикет, като по този начин ще се гарантира тяхното качество.

в. Сега
НАТО готви план за защита на България при атака
НАТО започна подготовката на специален план, който да се задейства в случай на извънредни ситуации в България и Румъния. В него ще бъдат разписани действията, които алиансът ще предприеме за защита на двете държави, както и на всички страни по източния фланг при атака срещу тях. При това положение модернизацията на българската армия за над 1 млрд. лв. и увеличаването на парите за отбрана стават неизбежни.

в. Монитор
Ало-измамиците под спецнадзор на прокуратурата
Проверяват всички разследвания срещу телефонните обирджии Русе и Велико Търново
Всички висящи дела срещу ало-измамници от областите Русе и Велико Търново минават под специалния надзор на прокуратурата. Това разпореди вчера обвинител № 1 Сотир Цацаров. Причина за мярката са зачестилите случаи на телефонно обирджийство в цялата страна, както и оплакванията на гражданите, че институциите са безсилни.

 

Общините ще трябва да се “състезават” за помощи след потопите
в. Сега

 

Българската държава не може да реагира бързо и адекватно за възстановяване на щетите от природни бедствия. Това стана ясно след поредната водна стихия за тази година в петък и събота, навръх празника на Съединението, която взе три жертви и нанесе поражения в десетки населени места. Държавата ще помогне финансово на тези общини, които реагират по-бързо при описването на щетите, каза вчера служебният вътрешен министър Йордан Бакалов при посещение на някои от засегнатите места. Имаме проблеми с кризисните запаси в Държавния резерв, призна пред БНР директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. БЧК от своя страна спешно активира кампанията си за набиране на финансови средства и призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от новите наводнения.

 

Полицията разкрива само едно от три престъпления
в. Сега

 

Разкриваемостта на престъпленията спада непрекъснато през последните години. От 2009 г. насам броят на разкритите случаи е намалял с почти 10%. Това става ясно от официалните статистически данни на МВР, публикувани на сайта му. През 2013 г. разкриваемостта е била малко над 37%, докато пет години по-рано разследващите са стигнали до извършителите на 45,4% от престъпленията.

 

От 2009 г. насам обаче резултатите непрекъснато се влошават. През 2010 г. са разкрити 44,3%, а година по-късно – 39,8%. За 2014 г. данни няма, но предишните отчети сочат ясна тенденция на спад.

 

Масов отпор срещу добива на шистов газ
в. Новинар

 

Протести срещу шистовия газ заляха страната през уикенда. Над 10 града се обявиха против опитите за проучване и добив на нефт и природен газ. Освен Добрич недоволството си изразиха и жителите на София, Варна, Благоевград, Бургас, Пловдив и други. В социалната мрежа от седмица валят притеснителни мнения за възможността да започне търсене на нефт и природен газ край Добрич.

 

Към протестите се включиха и рокери от цялата страна. Над 40 мотористи се събраха на демонстрация във Варна в събота. Протестите възникнаха след като стана ясно, че Министерството на околната среда и водите е дало „зелена светлина” на американската компания „Парк Плейс Енерджи” да сондира в границите на блок “1-11 Вранино”.

 

Опасенията на гражданите и природозащитниците е, че ще се работи по метода на газификация на въглищата под земята и извличането им на повърхността под формата на газ. На фона на нарастващото възмущение екоминистърът Светлана Жекова успокои, че няма да се допуснат незаконосъобразни методи за добив на нефт и газ.

 

ГЕРБ обеща повече пари за саниране на панелките
в. Новинар

 

Повече пари за саниране на панелните блокове обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана ясно при изказването му по време на откриването на предизборната компания на партията.

 

Грандиозното събитие се състоя в зала „Арена Армеец”в столицата в присъствието на близо 15 000 привърженици. Пред тях Борисов изброи основните ангажименти на ГЕРБ пред избирателите.

 

Идеята за санирането е част от мерките за засилване на енергийната ефективност на страната. Според Борисов 711 000 домакинства живеят в панелни блокове, или близо 4 млн. души.

 

„Ако не направим нищо, след 10 години ще започнат да падат първите панелни блокове. Ще трябва да ги затваряме. В Германия, Чехия, Полша и Словакия го направиха санирането и сега са като нови.

 

Дъждовете удариха реколтата от чушки
в. Стандарт

 

Започна изкупуването на червената капия в района на Кирковско, в който са едни от най-големите производители в област Кърджали. Засега цената на килограм пипер първо качество е 90 ст. Стопаните не са доволни, защото заради дъждовете тази година разходите за пръскане са били по-големи.

 

Купувачите са предимно от борсата в Първенец, Пловдивско.

 

От района на с. Звиница също очакват добивите от декар да бъдат по-малки. Основната причина са дъждовете и болестите по растенията. Хората се надяват на по-дълга есен и на хубаво време за да могат чушките да узреят и ги приберат без загуби. Изкупуването на първата червена капия вече започна. Търговците са предимно от Пазарджишко и засега плащат по 65-70 ст. за кг.

 

Две асансьорни асоциации атакуват наредбата за безопасност
в. Сега

 

Две асансьорни асоциации са атакували във Върховния административен съд (ВАС) текст от Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьорите. Става дума за разпоредба, приета от Министерския съвет през март, която забранява на сервизите и техниците да прехвърлят на подизпълнители задълженията си по поддържане, ремонтиране и преустройване на асансьори.

 

Според Българската асансьорна асоциация и Националното сдружение на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, този текст противоречи на законите и на европейските норми и заплашва да остави малките населени места без поддръжка на съоръженията. Причината е, че там, където има едва по няколко монтирани асансьора, е нерентабилно да се поддържат сервизи. Ще се стигне и до прекратяване на много вече сключени дългосрочни договори, се предупреждава в жалбата. Според двете асоциации предвиденото ограничение е недопустимо и противоречи на принципа на свободата на договаряне.

Преглед на печата подготвен от Любословие 08.09.2014, София