New_Scotland_Yard_sign_3Продават сградата на „Скотланд ярд”

В рамките на кампанията за въвеждането на драстични икономии, британската полиция е взела решение да се изнесе от зданието на „Скотланд ярд”, където се помещава в последните 50 години, съобщава „Файненшъл таймс”. Легендарната сграда е обявена за продажба, като стойността й се оценява приблизително на 250 милиона лири.
[spider_facebook id=”1″]

Правителството на Великобритания провежда вътрешна политика на прилагане на строги мерки за икономия във всички сфери. В частност лондонската полиция ще се лиши от престижната си щаб квартира и вече ще обитава доста по-малко здание, намиращо се на брега на Темза. За сметка на това новият й офис център е по-съвършен в техническо отношение и ще позволи по-голям брой полицаи да работят извън сградата с помощна на таблети и смартфони.

Руснаците ще строят свръхтежка ракета за полети до с
Руският президент Владимир Путин е одобрил създаването на свръхтежка ракета носител, съобщи във вторник вицепремиерът Дмитрий Рогозин, цитиран от ИТАРТАСС.

„Днес за първи път на ниво президент бяха оповестени плановете на „Роскосмос” да започне работа по свръхтежката ракета. По принцип може да се каже, че Путин даде предварителна благословия за началото на това” – поясни той.

По думите му това означава, че след разработката на цялото семейство ракети носители „Ангара” от лек, среден и тежък клас руските инженери ще преминат към създаването на ракета със съвършено друга товароносимост. „Това ще са не 7, не 15, не 25 тона, а цели 120-150 тона” съобщава Рогозин. Свръхтежките ракети носители са нужни за пилотираните полети до Марс.

По мнението на шефа на „Роскосмос” Олег Остапенко, на строящия се в момента космодрум „Восточннй” ще бъде създаден и стартов комплекс за свръхтежки ракети, откъдето ще може да бъдат изстрелвани и космически кораби от 160 и повече тона.

Необходимостта от изграждането на свръхтежка ракета се диктува от дългосрочните планове на „Роскосмос” за усвояване на космическото пространство и преди всичко от плановете за пилотиран полет до Червената планета.

„Задачите пред нас са много наситени. Необходим ни е постоянно гарантиран достъп до космоса от наша територия” – подчертава Остапенко.
Припомняме, че на 11 февруари т. г. началникът на пилотираните програми на „Роскосмос” Алексей Краснов увери, че до 2025 г. в Русия ще бъде създаден перспективен транспортен кораб от ново поколение.

Изкупиха калашниците в Щатите

Изявлението на Барак Обама за въвеждане на ембарго върху доставките на знаменития руски автомат „Калашников” предизвика небивало вълнение сред американците. Само за три дни всичките налични АК47 бяха изкупени от оръжейните магазини.

При това жителите на САЩ купуват оръжие, произведено именно в завода „Калашников”, което в Съединените щати се смята за найдоброто и най-качественото. Както съобщава „Вашингтон пост”, хората грабят по 8-10 автомата наведнъж. И то на единична цена, надвишаваща 1000 долара.
По този повод американският президент, разбира се на шега, бива наричан „най-добрия агент по продажбата на оръжие” на това столетие.

Мениджърът на корпорацията „К-Var”, базирана в Лос Анжелис и продаваща огнестрелни пушкала в интернет, Робърт Келер, разказва пред Си Ен Ен, че в складовете вече не е останал нито един автомат. Сега фирмата се опитва да закупи калашници от други американски дистрибутори.

Съдейки по изявлението на американската хазна, на концерна „Калашников” е забранено да продава продукцията си в САЩ. Но на редовите американци се разрешава да притежават такива автомати и дори да ги продават. Руският президент Владимир Путин заяви, че тези санкции вкарват рускоамериканските отношения в задънена улица и вредят на самите Съединени щати. Вицепремиерът на Руската федерация Дмитрий Рогозин ги определя като незаконни и отбелязва, че по този начин се проявява нечестната конкуренция на САЩ на оръжейния пазар.

Намесиха и спорта в политиката

В Чехия тези дни бе разпространен проект на документ, съгласно който Евросъюзът ще поиска изключването на Русия от световния футбол по политически причини. В него е записано, че този въпрос трябва да решат страните членки на ЕС, но не се дават никакви подробности за механизма за въвеждането на такива санкции.

Както е известно, УЕФА и ФИФА са самостоятелни организации, на които формално никой не може да оказва натиск, както и на футболните федерации в различните страни. Самата ФИФА нееднократно е дисквалифицирала национални федерации, след като в тяхната дейност се е намесвала политиката.

Въпреки това предсезателят на групата на „зелените” в Европарламента Ребека Хармс заявява пред чешките медии: „ФИФА трябва да гласува за това, че при настоящата политика на Русия и стратегията на Руския футболен съюз там не бива да се провежда световно първенство”.

„Дейли мейл” съобщава, че идеята да се изхвърли руската страна от световния футбол всъщност принадлежи на британския премиер Дейвид Камерън. Той вече я е споделял с лидерите на европейските страни и те по принцип не възразяват на това. Както е известно, именно Великобритания бе най-засегната от решението на изпълкома на ФИФА Мондиалът през 2018 г. да се проведе в Русия, тъй като англичаните най-агресивно претендираха за домакинството на този турнир.

Ако УЕФА и ФИФА изключат Русия от първенствата, провеждани под тяхната егида,-то руските футболисти ще изпуснат всичко – отборното Евро 2016, Шампионската лига, Лигата на Европа и всички младежки, юношески и женски надпревари. И естествено световното първенство през 2018 г. също няма да се проведе в Русия.

От Съюза на европейските футболни асоциации отказват да коментират темата за евентуалното изхвърляне на Русия извън футболните терени.

Президентът на ФИФА Йозеф Блатер, за разлика от своите европейски колеги, реагира мигновено, съобщавайки че футболът е извън политиката и за никакво преместване на домакинството на Мондиал 2018 в друга страна не може да става дума. „Този въпрос не се обсъжда – заяви той, припомняйки бойкота на Олимпиада’80, който само навреди на самите спортисти. Всички опити да се наложи политиката над спорта неизменно се провалят. Затова никой при нас не употребява думата бойкот”.

Любословие по в. Десант | стр. 34; 35 |