Уикендът е съвсем близо и много хора вече са решили къде и как ще го прекарат. Има обаче и такива, които нямат още план. Нека ви разкажем за нещо любопитно и пъстро, което предстои и което можете да посетите в края на седмицата – Международен фестивал на боба.

"Пъстра трапеза" на гости на РадуилСъбитието ще се проведе на 6 и 7 септември в с. Радуил, община Самоков, само на около 80 км. от София и ако не сте ходили досега, сега е моментът. Селцето се намира в планински район, така че можете спокойно да съчетаете планинския с културния туризъм.

Международният фестивал на боба не е нов. Той вече е традиция за Радуил и тази година ще е 12-тото му издание. Всичко започва през 2003 г., когато Георги Божилов-ГЕБО  решава, че иска да популяризира уникалните вкусови качества на радуилския боб, награден през 1892 г. със златен медал от представянето си на Международния панаир в Пловдив и патентован от земеделския институт в Образцов чифлик по-късно.

Днес последователите на ГЕБО  продължават ежегодно да организират фестивала като привличат гости от цялата страна и чужбина. Боб фестът не просто представя  местните сортове боб, с които радуилци толкова се гордеят, а е начин за хората да съхранят и предадат традициите си, фолклорното и танцово богатства.Когато става въпрос за традиции, бабите знаят най-добре
Един от най-обичаните и очаквани  от всички гости и тази година ще е кулинарният фестивал „Пъстра трапеза в моя град“ заедно с шеф Пеньо Иванов, който ще сготви боб по уникална рецепта в „Тавичката на шефа“. „Пъстра трапеза на гости на моя град”, от своя страна, е колоритна инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7 , която стартира през 2008 г.. Фестивалът е изключително динамичен и многоцветен. Досега е пропътувал 20 000 км., за да посещава селища из цяла България. „Пъстра трапеза“ ежегодно изследва, демонстрира и обогати традициите в кулинарията, фолклора и занаятите.

Ако решите да попътувате до Радуил тази седмица, няма да съжалявате. Със сигурност ще можете да похапнете традиционна бобена чорба, приготвена направо пред очите ви в двора на църквата на селото, ще разгледате кулинарна изложба, посветена на боба,  както и експозиция от предмети на традиционните занаяти. В допълнение организаторите са се погрижили да има богата фолклорна програма, в която участие ще вземат и около 70 състава от цялата страна.Традиционният радуилски боб ще бъде в "Тавичката на шефа"

Официалното откриване на фестивала ще бъде в 11.00 ч.  на площада пред читалището с кукерски игри и три гърмежа на бобеното топче.

 
 
 
 
 
 
 
 
София, 4 септември 2014
Автор: Марина Колева