20140903_084350

[spider_facebook id=”1″]

в. Труд

Токът със 7% нагоре
Енерго иска ръст от 17,9%
С до 7% е планирала да оскъпи тока Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от 1 октомври. Това съобщи ден преди да бъде уволнен членът на регулатора Еленко Божков. Разчетите на ведомството са правени за тримесечие и по тази схема се е очаквало ново поскъпване от януари. Утре ще бъде назначен нов шеф на ДКЕВР.
Междувременно само доставчикът на .ток в Южна България ЕВН поиска електроенергията да поскъпне със 17,9% заради загубите на дружеството. От компанията изтъкват, че трябва да се инвестира в мрежите, за да няма проблем със снабдяването в бъдеще.
в. Преса
Софиянец укрил 10 млн. лева доход
Софиянец е укрил 10 млн. лв. доход и не е платил дължимия 1 млн. лв. данък. Това стана ясно, след като Националната агенция за приходите обяви резултата от ревизиите си в периода от януари до юни т.г.
За шестте месеца общо 850 физически лица са скрили 200 млн. лв. доходи. Те са ощетили хазната с 20 млн. лв

 

в. Телеграф
20 лева за легло на късното море
Септемврийското море излиза на половин цена спрямо офертите от август, установи проучване на „Телеграф”. Хотели по цялото Черноморие примамват закъснелите летовници с огромни намаления, за да запълнят леглата си в последните летни дни. Много хотели в Гърция също офертират почиващите с море на половин цена в заключителния сезон
Септемврийското море излиза на половин цена спрямо офертите от август, установи проучване на „Телеграф”.

 

в. Сега
Десетки фирми могат да станат за пореден път заложник на държавата заради слабата финансова дисциплина на администрацията и проблемите с бюджета. По данни на финансовото министерство просрочените задължения на министерствата по договори с фирми в края на годината може да стигнат 400 милиона лева. Това е рекорд за последните години, в които просрочените дългове на централната власт се колебаеха в диапазона от 110 до 170 милиона лева. Рискът от лавинообразното натрупване на просрочия е още един от аргументите за исканата актуализация на държавния бюджет през есента.

 

в. Капитал Дейли
Глобите за общини и други бенефициенти заради нарушения при изпълнението на европейски проекти са на стойност 166 млн. лева, или 1.9% от всички средства (8.74 млрд. лв.), платени от Брюксел по седемте оперативни програми до края на 2013 г. Това съобщи служебният вицепремиер по еврофондовете Илияна Цанова по време на кръгла маса, посветена на рисковете при работата с европейските фондове. Финансовите корекции са наложени от българските контролни органи, уточни Цанова. Три четвърти от тях са наложени заради нарушения при възлагането на обществени поръчки.

 

в. Земя
EVN е поискало от ДКЕВР увеличение на цената на тока със средно 17,9% от 1 октомври. При този скок дневната тарифа за битови клиенти би станала 18 стотинки, а нощната – 11 стотинки. Според ръководещото на компанията увеличението се налага, за да може да бъде осигурена по-добра услуга на клиентите. Увеличението на цената на електроенергията трябва да ее случва плавно в дългосрочен план и едновременно с подобряване на икономическото състояние на страната. Това е и позицията на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

 

в. Монитор
Скок на нощната тарифа на тока с 25,96%, а на дневната с 16,28 на сто от 1 октомври, поиска енергото в Югоизточна България. Заявлението вече е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според шефа на ЕВН за България Йорг Зелфелнер средното увеличение от 17,9%, за което енергото настоява пред ДКЕВР, се базира на реалните разходи на компанията. Това означава, че цената на тока през деня ще стане 21,85 ст. за киловатчас при 18,78 ст. сега. За нощната тарифа от ЕРП-то настояват да поскъпне от сегашните 10,71 ст. за квтч до 13,49 ст.
Стандарт
Софиянец крие милион данъци
Софийски богаташ опита да си спести данъци за един милион. Той укрил доходи за 10 млн. лева, но измамата била разкрита от служителите на Националната агенция по приходите. При напра вените ревизии са спипани общо 850 тарикати, които се опитали да повторят номера на столичния баровец.
Дума
„Не е осигурено финансиране едва за 267 млн. лв., от тях 97 са на ВМА, констатирали проверяващите”
24 Часа
„Оградите около парламента при протестите са предоставени на МВР като дарение от две частни фирми в нарушение на заповед на Цветлин Йовчев, която забранява това, стана ясно на пресконференция на вътрешния министър Йордан Бакалов. Той се позова на справка, извършена след питане на „24 часа”.
Оградите били предоставени от фирмите „ВИП Секюрити” и „Балкан Стийл инженеринг”.”
Новинар
„От чешмите в страната масово се леят нитрати и бактерии. Това установи проверка на “Новинар”. По данни на регионалните здравни инспекторати 11 области от страната са с различна степен на замърсена вода, което отчасти я прави негодна за пиене и готвене. Статистиката е за последния месец и половина и обхваща цялата страна. „

Любословие 03.09.2014

[spider_facebook id=”1″]