Sofia-NATFIZВсяка година около 1 септември пред сградата на НАТФИЗ започват да прииждат млади, ентусиазирани хора, които следват мечтата си да станат професионални актьори. Тази година в НАТФИЗ кандидатстват 112 момчета и 117 момичета.

“Най-малко 50% от кандидат-студентите са младежи, които никога не са ходили на театър или са посещавали такива събития случайно. Любопитното е, че те нямат трайно създадени интереси към театъра като изкуство, но това е парадокс, с който вече сме се примирили”, каза в ефира на ТВ7 проф. Здравко Митков, който е един от приемащите. Той призна, че тази година желание за актьорска кариера изявява много различно младо поколение.
“Едно време разпитвахме кандидат-актьорите имат ли любим актьор, колко театрални представления са гледали, а сега престанахме да задаваме подобни въпроси.

Моето предположение за лекото увеличение на желаещите е “популярността” на сериалите. Младите се заблуждават, че това да застанеш пред камерата и да промърмориш нещо, което половината публика не разбира, е достатъчно, за да станеш “звезда”. Аз съм по-взискателен към говорната култура, към това да преодолеят диалектите и за съжаление никой не им е казал, че трудно биха се реализирали като професионални актьори. Обичам мислещи хора, хора, които не са дресирани да изпълнят материалите и които са си избрали материал по собствен вкус и изразяват себе си в материала. Предпочитам не толкова обиграно изпълнение, колкото да е искрено и честно и да видя проявята на личността зад авторовите думи”, каза още Митков.

[spider_facebook id=”1″]