Сега четете
Плевенчани ще гледат как връщат сабята на Осман паша

Плевенчани ще гледат как връщат сабята на Осман паша

Pleven-Osman-pasha-1877Сред одобрените за финансиране проекти по Културния календар в Плевен за 2014 г., разгледани на втората сесия на специалната комисия, е и проект на сдружение , JV-и пехотен плевенски полк“.

Той е за историческа възстановка на едно от знаменателните събития от Руско-турската освободителна война – връщането на сабята на пленения Осман паша.

Голяма част от членовете на сдружението, изработило проекта, са членове и на клуб „Васил Ганчев Плевналията“ – регионално представителство на национално дружество „Традиция“. В Дружеството членуват стотици мъже и жени от цялата страна, а плевенският клуб наброява 20 души, които целогодишно обикалят страната и участват в пресъздаването на важни моменти от българската история, облечени в автентични униформи, въоръжени с оригинални оръжия, но най-вече с родолюбие и хъс.

Както е известно, след продължителна блокада на Плевен, на 10 декември 1877 г. главнокомандващият турските части, Осман паша, прави неуспешен опит да се изтегли към София. Той бива разгромен и ранен се предава на руските части, след което император Александър II с рицарски жест му връща сабята в знак на уважение. Именно тези събития са предмет на проекта „Връщане сабята на Осман паша“. Той ще се реализира в периода от 1 септември до 19 декември 2014 г., научаваме от Фейсбук профила на клуб „Васил Ганчев Плевналията“.

Вижте и

През 2013 г., на 7 септември, възстановката на капитулацията на Осман паша и връщането на сабята му събра хиляди зрители. Това беше една от финалните дейности от комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен, на обща стойност близо 5 милиона лева.

Любословие по в. Посредник  01.09.2014

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре