1093223_375_282_4x3Четирима души от 13-членното международно жури, което на 5 септември ще избере най-достойния български град за Европейска столица на културата през 2019 г., присъстваха на ромска сватба в квартал „Столипиново” в Пловдив.

Най-голямата ромска махала у нас бе първата спирка от маршрута на англичанина Стив Грийн -председател на журито, и трима от членове на комисията на регионите в града под тепетата. В „Столипи-ново” те видяха как върви интеграцията на малцинствата и как с кючеци се веселят ромите в салон за сватби за над 1000 души. Залата бе построена неотдавна от общинския съветник от ДПС Джамисет Джафер на мястото на изоставена детска градина.

„Столипиново” е част от концепцията ни за европейска столица на културата и акцентът в този етнически квартал пада върху проблемите. Не крием, че имаме проблеми, но искаме да покажем, че имаме желание и воля с различни културни и образователни проекти да ги решим и да ускорим процесите на интеграция на ромите”, заяви кметът Иван Тотев.

Зам.-кметът Стефан Стоянов показа на журито и „перлите” в короната на Пловдив – Римския стадион, Античния театър, най-дългата пешеходна улица в Европа.

Любословие по в. Труд, стр. 7 , 31.08.2014