inquisition_3На 2 септември от 22:00 часа зрителите на Viasat History ще настръхват пред екрана от мрачната и кървава глава от британската и европейската история – властта на Инквизицията. Viasat History ексклузивно ще ни предостави пътуване във времето до тези далечни, непонятни за нас години, когато религията е имала най-силно влияние.

Премиерната поредица „Инквизиция” ще ни накара да гледаме с ужас как пламъци обхващат с езиците си мъчениците на Инквизицията. Експерти и историци чрез драматични възстановки ще представят пред камерата на Viasat History различни мъчения и методи за разпит от този период на историята. Всеки един от четирите епизода на тази смразяваща кръвта поредица проследява многобройните ужасяващи и позорни дела, извършени в името на вярата. От преследването на религии и вероизповедания, до гоненията на мистериозните катари и рицарите тамплиери, през изтезанията и екзекуциите на вещици, мистици и лечители, на всичко това ще станем свидетели само по Viasat History от 2 септември.

Знаете ли, че жените, които са имали тегло по-голямо от 50 кг., не са били съдени за магьосничество, защото се е смятало, че метлата на вещиците не може да ги повдигне? Разберете кога е създадена Светата инквизиция, кой е най-кръвожадният инквизитор в историята и други интригуващи факти тук. А на официалната Facebook страница на Viasat History очаквайте скоро интересно предизвикателство, което ще подложи на тест вашата смелост.

Ден по-рано, на 1 септември, от 22:00 часа пътуването във времето с Viasat History ще спре във Втората световна война. С помощта на свидетелствата на хора, завладяващи архивни кадри и драматични възстановки ще се опитаме да разгадаем една от най-противоречивите личности в историята – Адолф Хитлер. Защо въпреки цялата омраза и насилничество е имало хора, които са го подкрепяли, ще разберем в „Тъмната харизма на Адолф Хитлер”.

Разбулването на велики исторически личности ще продължи през септември с „Жените, които оставиха следа в историята” от 10 септември, в 22:00 часа. Поредицата проследява жени от различни епохи, оставили трайна следа в историята. От Клеопатра до Елизабет I и Софи Шол – ще се запознаем от близо с тези силни и същевременно безпомощни, популярни, но и презирани, решителни и отчаяни, велики жени.