20140829_073450„24 часа”: Борисов пуска гражданска квота в листите на ГЕРБ

В листите на ГЕРБ ще има гражданска квота. Това съобщи за “24 часа” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Кои ще са обществениците, на които ще се гласува доверие, без да са партийни членове, все още е тайна. Лично Борисов ще одобри всяко име от номинираните на областните събрания, които приключиха в края на миналата седмица.

“Личностите вдясно не се понасят и това е проклятието на нашата ориенталска политика. В това отношение левицата има по-добра култура. Вдясно винаги е имало конфликти между личности.” Това заяви политологът доц. Огнян Минчев на кръгла маса за съдбата на българската десница, организирана от Института за дясна политика.

„Труд”: Над 1,67 млн. българи живеят в крайна бедност

Все повече българи живеят в крайна бедност. През второто тримесечие на 2014 г. над 1,67 млн. души преживявали с до 211 лв. на месец, което прави по около 7 лв. на ден. Броят им се е увеличил с 58 000 спрямо същия период на миналата година. Това показва традиционното изследване на КНСБ за издръжката на живота в България.

Около 80% от домакинствата у нас не разполагат със средства за поддържане на нормален стандарт. Към края на юни издръжката на 4-членно семейство от двама възрастни и две деца е излизала 2240 лева, съобщи авторът на проучването Виолета Иванова.

„Стандарт”: 150 на изпит за депутати пред Бойко

50 души ще чакат на опашка пред дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в седмицата след сформирането на служебния кабинет. Това научи “Стандарт” от високопоставени източници в партията. “Искам да видя и да се запозная лично с всички, които са сложени до 5-о място в листите на ГЕРБ”, заръчал Генерала на своите. И ще препита първите петима от всички листи в съответните избирателни райони. Кандидат-депутатите ще минат през своеобразен тест, преди да бъдат обявени официално в листите на партията на вота наесен. “Влизаме в изборите с почти сигурна победа, но не трябва да имаме издънки в листите”, казал Борисов пред членове на Изпълкома. И предупредил, че кандидат-депутатите трябва да са доказани професионалисти, образовани и хора с авторитет. Борисов настоял да има и баланс в бъдещата парламентарна група по отношение на силни юристи, икономисти, финансисти и др. Част от сегашните депутати ще са задължително в листите, защото този път Генерала иска от своите и парламентарен опит. При наследството от това управление трябва светкавично да имаме закони за стабилизация на държавата”, аргументирал се Борисов. Събранията на отделните звена в страната за номинации на кандидат-депутати се провеждат до края на месеца. В началото на август Изпълнителната комисия ще отсее най-добрите, а думата накрая ще има лидерът Борисов. Логично от цялата страна най-много предложения за водачи на листи има за Борисов. Следват го Цветан Цветанов, Делян Добрев, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Цецка Цачева, Цвета Караянчева и Красимир Ципов.

„Монитор”: 400 деца просят по улиците на София

Над 400 деца просят по улиците на София. Това показват данните на Столичната община, предоставени на „Монитор”. Хлапетата са установени от началото на 2010 година, когато към общината е стартирал проектът „Мобилна работа с деца на улицата”, който продължава и до днес. В рамките му само от началото на годината от просия са спасени 36 деца. От тях пет са настанени в домове. Социалните работници, които са поели грижите за тях, обясниха, че много голяма част от децата са били принуждавани от техните родители да просят.

Специализираните екипи към общината, които денонощно обхождат столицата, са установили, че най-голямо струпване на просещи деца има в районите „Средец”, „Лозенец” и „Триадица”, както и по големите кръстовища в центъра.

“Това са и местата, където най-трудно се преодолява проблемът с просещите. Нашите екипи минават, просещите в момента се отстраняват и малко по-късно на тяхно място идват нови групи от провинцията”, казва пред „Монитор” ръководителят на дирекция „Социални дейности” в Столичната община Минка Владимирова. В София идвали групи от Стамболийски, Перник и Монтана специално за да просят, сред тях имало и деца. Социалните дори установили цяло семейство, което успяло да си наеме апартамент в столицата, в който да спи нощем, а през деня да работи. Едно такова семейство спокойно си докарвало до 2 хил. лева на месец от просия.

„Сега”: Президентът забави връчването на мандата на ДПС

ГЕРБ и ДПС сформираха вчера ново управляващо мнозинство в парламента и изолираха БСП от взимането на решения. Формален повод за своеобразния преврат стана актуализацията на бюджета. Двете групи, които събират общо 130 гласа, ще подкрепят правителствения проект за ревизиране на държавния бюджет и този на НЗОК на извънредно заседание идния вторник въпреки съпротивата на мандатоносителя. ГЕРБ и ДПС се оказаха на едно мнение и за две персонални назначения – те смятат, че сегашният подуправител на БНБ Калин Христов трябва да оглави банката, а Кристалина Георгиева да бъде отново номинирана за еврокомисар.

„Дума”: Високите заплати растат по-бързо от ниските

Темпът на нарастване на ниските заплати изостава в сравнение с този на високоплатените работници. В същото време продължава да се задълбочава диференциацията между най-ниската (406 лв.) и най-високата заплата, достигайки до 5,7 пъти. През същия период на м.г. съотношението бе 5,5 пъти.

Заплатите до 500 лв. да не се облагат с данъци, ще настоява КНСБ. Синдикатът ще иска минималната заплата през 2015 г. да е 400 лв. Това е около 50% от средната работна заплата, която към момента е около 800 лв.

В края на юни издръжката за живот е 559,95 лв. на човек от четиричленно семейство. За нормален живот на 4-членно домакинство – двама възрастни и две деца, са необходими месечно около 2240 лв.

Под прага на бедност – 211 лв., остават 23,2% от домакинствата в страната, или над 1 млн. 670 хил. души. Те са се увеличили с около 58 хил. души в сравнение със същия период на 2013 г.

„Капитал дейли”: КТБ няма да плати по облигационната си емисия

КТБ няма да плати падежиращата на 8 август облигационна емисия листвана на Ирландската фондова борса, пише Reuters като цитира източник близък до ситуацията. Това няма как да се случи, тъй като банката е под специален надзор от БНБ от 20 юни и всичките й разплащания са ограничени.

Ако банката бъде обявена в несъстоятелност, облгационерите ще бъдат един от кредиторите за удовлетворяване по съответния ред при осребряване на активите й, пише Reuters.

Размерът на облигационната емися е 150 млн. долара. Емитирани са от специално създаденото за целта регистрирано в Холандия дружество Northern Lights Bulgaria – дружество, което се явява кредитор на КТБ. Това финансиране най-вероятно е използвано от банката за кредитиране на сделките за БТК и “Булгартабак”.

„Преса”: МВР дава 53 млн. лв. за камери

Над 53 милиона лева с ДДС ще погълне мащабният план на МВР за изграждането на денонощен „Биг Брадър” по пътищата на страната като мярка срещу бясното шофиране и бума на катастрофи през последните дни.

Около 39,5 милиона от тази сума ще отидат за купуване на стационарни камери и за изграждането на Единен център за обработка на нарушенията в София. Останалите пари (около 13 млн. лв.) са за разходи по отпечатването и при изпращането на електронния фиш по пощата до шофьора нарушител, става ясно от обявление на МВР. Стойността на тези услуги е калкулирана за 54 месеца напред, колкото ще бъде срокът на договора с фирмата изпълнител.

Предстои обявяването на обществена поръчка. Техниката трябва да бъде купена с парите от Фонда по безопасност на движението, в който постъпват глобите, наложени с електронен фиш. В момента не е ясно каква сума има по сметката.

„Новинар”: Борисов няма досие за принадлежност към ДС

Бойко Борисов е проверяван няколко пъти и не е откривано досие за връзки с Държавна сигурност (ДС). Това съобщи в ефира на Нова телевизия Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. Коментарът й бе по повод обвиненията на Николай Бареков, че лидерът на ГЕРБ е бил проект на службите.

Екатерина Бончева обясни, че ако Бареков разполага с документи извън архива, то те би следвало да са му предоставени от офицерите от бившите служби.

“Прави се опит за спекулация с този тип документи. Това е изключително опасно нещо”, подчерта Бончева. Тя обърна внимание, че ако Бареков има подобни документи, той е трябвало да ги предостави на Комисията по досиетата в 14-дневен срок.

в. Стандарт
Лудогорец доведе „Реал”
“Лудогорец” доведе в България кралете на европейския футбол. Жребият за Шампионската I лига прати в групата на родните “орли” сегашния носител на трофея “Реал” (Мадрид), който десет пъти е ставал номер 1 в Европа. В София идва и британският колос “Ливърпул”, пет пъти ликувал като европейски първенец. Швейцарският “Базел” е третият тим, срещу който ще се изправи родният шампион. Така българските фенове имат шанса да видят на живо суперзвездите Кристиано Роналдо, Гарет Бейл, Стивън Джерард и Бал отели. “Лудогорец” стигна до Лигата на богатите след драматична победа срещу “Стяуа” след дузпи. Герой на мача стана румънският защитник Моци, който застана на вратата. Той вкара една и спаси две дузпи, хвърляйки в еуфория цяла България.

в. Капитал Дейли
Почти война в Украйна
Президентът Порошенко обвини Русия, че е нахлула с войски в помощ на сепаратистите прилича на нападение от Русия срещу Украйна и макар истинските войни да не започват в такива ограничени мащаби, вече месеци конфликтът е военизиран и се води на голяма територия. В четвъртък Киев вече на най-високо ниво заговори за руска военна инвазия. Причината – сепаратистите позагубиха от овладяната територия и сега явно получават подкрепа, за да възвърнат позиции. Най-вече за сухопътен коридор към вече превзетия от Москва Крим. И както вече е традиция, украинските и руските версии за случващото се са коренно различни.

в. Новинар
Пловдивският КАТ на лов за пешеходци
Още в първата минута на акцията се намерил нарушител
Пловдивските ченгета излязоха на „лов” за пешеходци, съобщиха от МВР. Глобата за хванатите в крачка пешеходци е от 20 до 50 лева в зависимост от нарушението.
От полицията разказаха как още в първата минута, в която започнала акцията и разположили полицейски екипи на кръстовището пред Аграрния университет, един пешеходец пресякъл на червено и, разбира се, отнесъл фиш за глоба.
Акцията под тепетата започна броени дни след като колегите им от София обявиха, че ще дебнат за нередности най-вече заради започващата скоро учебна година.

в. Монитор
Следим през GSM-a за тапи на пътя
Пуснаха първите 120 автоматични брояча на трафика
От догодина ще можем да следим през смартфоните си къде по пътищата в страната има задръствания. Това ще стане възможно с пускането на третия етап от автоматизираната система за следене на трафика, съобщи за „Монитор” Николина Чапанова, директор в АПИ.

в. Преса
Мизия чака Шаламанов, той се готви за война с Русия
Храната и водата в Мизия свършиха вчера по обяд. Търсят се спешно водоноски от съседни общини, които да докарат живителната течност от Оряхово, каза председателят на щаба Николай Нековски.
На 600 мизийци и вчера полевата кухня подсигури топъл обяд, но военните вече хранят само веднъж дневно. Няма кой да разпореди да се докарат допълнително продукти. Това може да го направи единственно военият министър. Ако в складовете на армията няма достатъчно храна за бедстващите в Мизия, той може да се обърне в тази критична ситуация и към премиера.

24 Часа
„Послание, че Гърция излиза от кризата със стабилни темпове, изпрати премиерът Андонис Самарас. Страната мина през жестоки изпитания в последните години, но излезе с кураж да се бори и поправи, отбеляза той.”

Дума
„На поправителния държавен зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) вчера не са се явили 929 от записалите се 3902-ма абитуриенти, съобщиха от МОН. Това означава, че те не могат да получат диплома за средно образование. Бройката ще се увеличи, ако и на вчерашния изпит има двойки.”

в. Труд
През август за трети пореден месец Националният статистически институт отчете влошаване на бизнес климата у нас с 1,6 пункта.
Показателят измерва настоящото състояние на предприятията и очакванията
на мениджърите за развитието на фирмите през следващите 6 месеца.
Сред най-негативно настроените са бизнесмените в строителството. В последните месеци те закъсаха сериозно, заради проблеми с основния източник на
приходи – европроектите.
В същото време вчера се оказа, че в края на годината страната ни ще изгуби 380 млн. лв. от ЕС заради бавно усвояване. Отделно рискови са проекти за поне 1,5 млрд. лв.

в. Телеграф
„Зайците”, завършилинедозавършили университет и без никакъв опит, Вече се мръщят на 1500 лв. заплата и искат поВисоко заплащане.
Това в масовия случай е стартовото възнаграждение в аутсорсинга, което дават чуждите фирми, преместили част от дейността си у нас колцентрове, счетоводство и други.

Любословие, 29.08.2014