pregled na pechata

Делегация на Европейската комисия е на тридневна визита в София по покана на финансовия министър Румен Порожанов, научи “24 часа”. Гостите помолили срещите им да останат конфиденциални. Тук са директорите на дирекции “Пазари”, “Конкурентоспособност” и “Регионално развитие”, съобщиха запознати. Идеята на Порожанов била, вместо да си пишат писма, делегацията да се запознае на място с проблемите. Обсъждани са затрудненията на страната ни заради спрените пари по “Околна среда” и наскоро размразените по “Регионално развитие”. Представителите на комисията обяснили мотивите за временно спиране на парите и какво очакват, за да бъдат възобновени плащанията.

Скандал разтресе правителството “Близнашки” вчера заради документа “Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана”. Това е водещата тема на вестник „Труд“ днес. В него военният министър Велизар Шаламанов обяви, че заради действията на Русия в Украйна България трябва увеличи огневата си мощ и да закупи ракети с по-голям обсег на действие. Премиерът Георги Близнашки призна, че за 24 часа страната ни е превъзмогнала миникриза. Очаквахме да има сериозни реакции от Русия, призна един от министрите. На заседанието на Съвета по сигурността към правителството вчера премиерът и шефовете на служби са били много критични към Шаламанов, научи “Труд” от участник в заседанието.

Според „Стандарт“ това е станало повод за първата криза между президента и служебния премиер. В първоначалния вариант е записано, че Русия е в “информационна война” с България. Според документа тя е “осъществявана чрез активно и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации”. “Точно това представлява заплаха за националната сигурност на страната ни”, пише още в становището. Въпреки че проектът е отговорност на Министерството на отбраната, министър-председателят скастри Шаламанов, че не е съгласувал текстовете си с него. А по-късно дори заяви, че “войната е нещо твърде важно, за да бъде оставена на военните”, цитирайки френски политик.

През следващите няколко години цената на тока постепенно трябва да нарасне до 50%. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Владимир Щонов пише още „Стандарт“. Потвърди го и премиерът Георги Близнашки след заседанието на Министерския съвет. Причината е големият дисбаланс в енергийната ни система, предизвикан от неправилни решения през последните години.

Служебното правителство разкри нови данни за прословутата толерантност на държавата към бизнеса на Христо Ковачки, съобщава вестник „Сега“.  НЕК, чиито дългове са около 3 млрд. лева и на практика е пред фалит, е покривала най-стриктно плащанията си към държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, както и към свързаните с енергийния бос ТЕЦ “Бобов дол” и “Брикел”. Плащания с приоритет е имало и към ТЕЦ “Свилоза”, сливенската “Топлофикация” и др., докато останалите фирми са били в режим на изчакване.

Предстоящите избори са тема на вестник „Преса“. Според вестника скандал за пари е провалил преговорите за връщането на Зелените в Реформаторския блок. Председателят на Зелените Анна Пелова заявила в социалните мрежи, че са й поискани по 70 хил. лв. за второ място в листите в София и по 25 хил. за водач в страната в листите на сините. Реформаторите се оправдаха, че е нормално всяка партия да участва във финансирането на кампанията.

Всички вестници днес имат на първата си страница снимка на най-деликатния рицар без броня – Валери Петров, който ни напусна на 94-годишна възраст. Мъдрецът на българската литература издъхна няколко дни след като бе приет във Военномедицинската академия след прекарани два тежки инсулт, пише вестник „Всеки ден“. Историята на живота на един от най-големите ни автори на новото време може да прочетете във всички печатни издания днес, както и най-хубавите му стихове.

Прелет над заглавията:

И в София ЕК препоръча бързо решение за депозитите в КТБ
в. Капитал Daily

След като на 1 август Европейската комисия (ЕК) предупреди България в писмо до БНБ и тогавашния министър на финансите Петър Чобанов, че трябва да осигури достъп до средствата на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) в “следващите дни”, в сряда въпросът е обсъждан и на място в централната банка с представители от Брюксел. По информация на “Капитал Daily” в делегацията е имало хора от Европейската централна банка. От БНБ отговориха, че когато има конкретни резултати, те ще бъдат обявени.

Според източници на “Капитал” освен в БНБ срещи е имало и в Министерството на финансите, както и с всички ресорни министерства по въпросите. Мисията не е извънредна, а се случва при всяка смяна на правителство, обясни източник на вестника. Този път просто има много натрупани въпроси за изчистване – помощта за ПИБ, ситуацията с КТБ, действията на БНБ. В делегацията има представители на почти всички дирекции на ЕК – например “Конкуренция”, за държавната помощ, “Вътрешен пазар”, заради изплащането на влоговете в КТБ и т.н. Срещи е имало с всички ресорни министерства по въпросите, които засягат мисията.

Гриша Ганчев овладя ключов актив на “Петрол”
в. Капитал Daily

Опитите за налагане на контрол върху ключови активи на “Петрол” от лагера на Гриша Ганчев продължават след поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под особен надзор, а обектът на интерес е дъщерната му “Варна сторидж”. Тя притежава и управлява петролна база в морската столица, след като седалището на дружеството беше преместено в Ловеч, като за управител е назначен председателят на спортния клуб по борба “Миньор-Перник” Методи Пенев. Той заменя на поста изпълнителния директор на “Петрол” Георги Татарски, който влезе в структурите на дистрибутора на горива в края на миналата година, след като контролът беше овладян от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев.

Освен това, с решение на управителния съвет на “Петрол” от 15 август и последвало три дни по-късно одобрение от надзорния съвет, са учредени особени залози върху търговското предприятие “Варна сторидж” и неговите движими и недвижими активи в полза на “Литекс трейд”. По този начин дружеството, контролирано от Гриша Ганчев, обезпечава свои вземания от “Варна сторидж”, възникнали по силата на сделки за продажба на акции и недвижим имот.

Хаос с парите на съдебната власт и при служебното правителство
в. Сега

Съдебната власт няма да получи всички необходими средства, за да успее да изкара годината, без да влиза в дългове. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Румен Порожанов след заседанието на кабинета в сряда. Вместо това служебното правителство ще отпусне част от парите, а останалите ще трябва да се дадат от следващия редовен кабинет.

“Ще има един транш в началото на септември, за да осигурим недостигащата ликвидност за съдебната система”, каза министърът. Той не уточни за каква сума става дума, но уточни, че затворите дължат около 10 млн. лв. към различни доставчици. В същото време правосъдното министерство иска 8 млн. лв. за същите задължения. Постановлението трябваше да бъде одобрено от предишното правителство, но това така и не стана. Затова в момента искането минава през нова съгласувателна процедура и всички документи се намират във финансовото министерство.

ДПС разширява географията си с Петър Чобанов в Монтана
в. Сега

Бившият финансов министър Петър Чобанов е приел да води листите на ДПС в Монтана и София, потвърди за “Сега” зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов. Името му ще бъде официално съобщено днес заедно с останалите водачи в страната. С финансиста начело на монтанската листа ДПС ще се опита да “разшири географията си” в Северозапада след пробива на Камен Костадинов във Враца на миналите парламентарните избори.

В последните месеци на 42-рото Народно събрание Чобанов и ДПС се сближиха покрай подкрепата на партията за несполучилата актуализация на бюджета. На миналите избори през 2013 г. Чобанов беше избран за депутат от Пловдив-град от листата на БСП, където беше представител на т.нар. гражданска квота.

Обществените поръчки минаха 5 млрд. лева
в. Стандарт

Обществени поръчки за над 5 млрд. лева са обявени тази година. Най-много средства ще бъдат платени за доставки – над 2,2 млрд., следва строителството с над 2 млрд. лв., показва статистиката на Агенцията по обществени поръчки. Около 600 млн. лв. ще бъдат раздадени по договори за услуги, а за разработка на проект са пуснати само 11 обявления на стойност малко под 15 000 лв. Общата сума на договорите по обществени поръчки се очаква да надхвърли тази от миналата година.

Преглед на печата за 28 август, Любословие 28.08.2014