Koritarov_fault004Военното ни министерство публикува документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана”, чието съдържание изостри напрежението между служебния премиер Георги Близнашки и президента Росен Плевнелиев.

Основно внимание се обърна върху трактовката на отношенията между Русия и България, които според документа са в „информационна война”. Служебният премиер Георги Близнашки излезе с позиция, че написаното в документа не е било предварително обсъдено и критикува част от текста. От своя страна, Росен Плевнелиев защити каченият в сайта на министерството документ и подкрепи експертите, работили по него. Според Георги Коритаров и Захари Захариев документът, изготвен от експерти от две министерства и Националната разузнавателна служба трябва да бъдат уволнени.

Оставка на министър Шаламанов също не би била изненада след подобен гаф, на мнение са и двамата.  „Това не е един гаф, ние имаме серия от гафове с този документ, със съдържанието му, с акцентите му и с подходите, които са използвани в него. Той показва ниско ниво на професионален опит и липса на концептуално мислене. Бих започнал със смяна на цялото ръководство на военното разузнаване и Националната ни разузнавателна служба. „Визия 2020: България в НАТО”, макар и работен вариант, поставя под въпрос професионалните качества на хората, работещи в аналитичните отдели на двете министерства на отбраната и на външните работи. България е абдикирала от възможността да формира своя външна политика, а външната политика е основен елемент на националната сигурност.

Ставаме свидетели как президента на държавата заявява, че не е чел документа, но излиза в негова защита, защото върху него са работили много компетентни експерти и се позовава на интервю на генералния секретар на НАТО. Дайте тогава вместо Министерство на отбраната да направим министерство на НАТО с пряк говорител, който да съобщава на света как ние лоялно подкрепяме онова, което отстоява в геополитически план генералният секретар на НАТО.

Това е трагично, но и лакмусова хартия за нивото на политическо мислене и нивото на професионализма у нас”, критикува Захариев. Според Георги Коритаров е важно да се отбележи, че въпреки назначението си именно от Плевнелиев, Близнашки все пак е излязъл със собствена позиция, която защитава. Журналистът обаче не подкрепя позицията му за Русия. Той изтъкна още моменти в текста на документа, които показват неподготвеност на кадрите, които са го съставили.

ТВ7, „Добро утро, България”

[spider_facebook id=”1″]