filmfestivalsСъс световната премиера на филма “Бърдман” на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту ще бъде открит Кинофестивалът във Венеция днес. Събитието се провежда за 71-и път.

Филмът с участието на Майкъл Кийтън, Едуард Нортън, Ема Стоун и Наоми Уотс е включен също в основната конкурсна програма на фестивала. Той ще се състезава за голямата награда “Златен лъв” заедно с още 19 филма от САЩ, Иран, Франция, Италия, Русия, Турция, Япония и Китай. Повечето са световни премиери.

Председател на журито е френския композитор Александър Депла. За пръв път от основаването на фестивала през 1932 г. председателят на журито не е нито режисьор, нито актьор.

Големите творци ще се представят на кинофестивала във Венеция извън конкурсната програма. Сред тях са датчанинът Ларс фон Триер, италианецът Габриеле Салваторес, американецът Джо Данте и младият Джеймс Франко, а също португалският класик Мануел де Оливейра, който миналата година празнува 105-ия си рожден ден. Емир Кустурица и редица лауреати от предишни фестивали са заснели кино алманаха „Слова с боговете” („Words with Gods”), който също ще бъде представен извън конкурсната
програма.

Почетната награда „Слава на кинотвореца” ще получи Джеймс Франко.
Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 6 септември. Първото издание на кинофестивала във Венеция е през 1932 г.

Първото издание на международния филмов фестивал във Венеция се е състояло от 6-ти до 21-ви август 1932 г., а първия филм, който е представен, е „Доктор Джекил и Мистър Хайд” на Рубен Мамулиан.
Успехът на фестивала, надминава очакванията. Присъствието на бележити личности на киноизкуството на това първо филмово шоу довежда повече от 25 000 зрители в киносалоните.

Любословие по filmfestivals и ИА Кросс

[spider_facebook id=”1″]

filmfestivals