Карнавал на мечтитe„Карнавал на мечтите” ще се проведе във Варна на 31 август от 17.00 ч. Инициативата е вдъхновена от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, спонсори и дарители. Организаторите на събитието споделят, че датата за провеждането на празничната фиеста не е подбрана случайно.

На 31 август комисията, определяща победителя в конкурса за Европейска столица на културата, ще посети именно Варна. Това е амбицирало организаторите да направят всичко възможно Варна да придобие празничен и колоритен облик. За целта в пъстроцветното карнавално шествие са поканени да се включат варненските танцови школи, спортни клубове, ансамбли, детски градини, читалища, училища, културни институции, гражданите и гостите на града.

Празничната фиеста ще премине по централни булеварди на Варна. Старта ще бъде от 17:00 ч. – площад „Независимост” (до шадраваните) по пешеходна зона на бул. „Княз Борис I” и по бул. „Мария Луиза” до централния вход на Морската градина.

Една от големите атракции на празничната фиеста е най-дългата изложба на детски рисунки на открито – „Прострени цветове“, с която Варна ще се опита да влезе в рекордите на Гинес. Платната ще бъдат изложени от Катедралата до площад „Съединение” (Червения площад). В предстоящата изложба се включиха всички варненски детски градини, много арт школи и детски центрове по изкуствата. Рисунките са на тема – „Детето и морето“, „Варна – град-мечта“, „Игри“ и „Семейство“.

Други съпътстващи мероприятия в рамките на карнавала са – оn-line фотоконкурса на тема „Море и светлосенки“ и конкурсът за най-добър карнавален костюм и сценичен грим. Конкурсът ще се проведе на финалната сцена. Възможност за изява ще имат и желаещите да се включат и в двата конкурса, а отличилите се ще получат грамоти и награди.

Очаква се над 30 художници от България, Германия, Хърватия и Швеция , да изрисуват 30-метрово платно в подкрепа на кандидатурата на Варна. Инициативата ще се проведе от 9:00 ч. на 31 август на бул.” Мария Луиза” (алеята до Община Варна). Голяма част от авторите са представяли свои творби в самостоятелни и сборни изложби в едни от най-престижните галерии по света. Петима от участниците в хепънинга са носители на награда „Варна“ – Светослав Стефанов, Венци Марков, Христина Цонкова, Марина Русева, Николай Русев.

Празникът, посветен на кандидатурата на Варна, ще завърши с голям концерт пред централния вход на Морската градина. По време на концерта участници ще представят своя талант с песни, танци и игри. Организаторите на карнавала вярват, че той ще допринесе за една от финалните достойни изяви на Варна и призовават всички жители и гости на града да се включат в инициативата.

Любословие по Дарик 28.08.2014 г., София