Сега четете
Актьорът Тодор Колев щеше да навърши 75 години

Актьорът Тодор Колев щеше да навърши 75 години

todor-kolevТодор Петров Колев е роден на 26 август 1939 в Шумен. Той е български актьор, комик, музикант и шоумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1965 г.). Надхитрил с успех комисията при приемането си, като обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и театър „София“. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Бил е съветник в посолството ни в Канада през 1992-1993 г. Автор и водещ е на тв предаванията „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев“ и „Вход свободен“.

Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“. През септември 2007 г.

Вижте и

Комисията по досиетата към 40-то Народно събрание обявява, че има данни и за Тодор Колев, според които той е бил агент на Софийско градско управление на Държавна сигурност. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров. През 2008 г. става водещ на предаването Dancing Stars, 1 сезон, излъчвано по бТВ. Негова екранна партньорка тогава е Радост Драганова. Уира на 15 февруари 2013 г. в София, след тежко боледуване от рак на белите дробове.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре