Дяволи и футуристични полицаи на малкия екранНоминираната за 18 награди Emmy телевизионна интепретация на Fargo показа ясно, че при правилен подход схемата популярен филм, превърнат в сериал, може да даде изненадващо добри резултати. Сега към малкия екран, в епизодична форма, са се насочили още две хитови продукции от сравнително близкото минало – Minority Report и The Devil’s Advocate.

Зад първия проект стои самият Стивън Спилбърг, който е наел сценариста на Godzilla Макс Боренщайн, за да ни предложи нов прочит на текста от Филип К. Дик, върху който беше базиран филма с Том Круз от 2002 година. Трябва да отбележим, че като изключим предричащите бъдещи престъпления медиуми, основните теми на Minority Report с постоянното следене, персонифицираните реклами и достъпа на големи корпорации до личните данни на хората, днес изглеждат плашещо актуални, така че ни е много интересно какво ще ни предложи Спилбърг повече от декада по-късно. Освен това филмът наистина дава добра възможност да бъде развит в сериал, представящ различни случаи на екипа за предотвратяване на престъпления.

С телевизионната адаптация на The Devil’s Advocate се е захванал продуцентът на оригиналната лента Арнолд Копелсон, който ще работи в сътрудничество с телевизионния ветеран Джон Уелс (ER, The West Wing, Shameless). Основен сценарист ще бъде Мат Вен, стоящ зад мини-сериала по Стивън Кинг Bag of Bones. Слуховете вече поставят Чарлс Данс в ролята на преквалифициралия се в адвокат Сатана, изпълнена от Ал Пачино през 1997 година, но причината за това се крие по-скоро демоничното изпълнение на английския актьор в Game of Thrones, отколкото в някакви конкретни факти относно продукцията.

Работата и по двата проекта се намира в съвсем ранен етап, но се предполага, че ще видим пилотните епизоди през 2015 година.