Сега четете
Чай и памет

Чай и памет

tea-time-18251-1680x1050Ако у вас възникнат проблеми с паметта, свързани с обструктивната апнея в съня, не се учудвайте ако докторът ви назначи зелен чай.

Обструктивната апнея е разпространено нарушение на дишането по време на сън, което се проявява периодически. Това се дължи на изменението на нивото на кислорода в кръвта, което влияе на състоянието на всички органи и системи, предизвиквайки кислороден глад на главния мозък.

Антиоксидантите, съдържащи се в зеления чай, са способни да подобрят паметта на пациентите, страдащи от обструктивна апнея в съня. Полифенолите защитават клетките на главния мозък от поражения.

Учените провели експеримент, в който ограничили достъпа на кислород на плъхове, което било равносилно на обструктивната апнея в съня на хората. Едната половина плъхове получавала обикновена вода, а втората – вода с добавени полифеноли от зелен чай. След това оценявали способността на плъховете към обучение и запаметяване, като по-добре със задачата се справила втората група, получила полифенолите.

Вижте и

По мнение на учените съдържащите се в чая полезни вещества подобряват паметта на хората, страдащи от хъркане по време на сън.

Любословие по chai.bg 23.08.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре