United_Nations_Security_Council_meetingСъветът за сигурност на ООН напомни на участниците във въоръжени конфликти за нуждата от осигуряване безопасността на журналистите, както е според международното хуманитарно право, предаде ИТАР-ТАСС.
Изявлението на международния орган е във връзка с убийството на американския журналист Джеймс Фоули, който бе екзекутиран от джихадисти в Ирак.

„В съответствие с международното хуманитарно право, журналистите и работещите в средствата за масова информация и свързания с тях персонал трябва да бъдат защитени”, се казва в документа.

Още през 1997г. ЮНЕСКО започна да осъжда убийствата на журналисти в съответствие с Резолюция 29, приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която призовава компетентните органи да изпълнят задълженията си за предотвратяване, разследване и наказване на престъпления, когато те са извършени, за да се предотврати свободата на словото, но също така правото на други хора да получат информация, както и отстраняване на последствията от тях.

Любословие по www.unesco.org  и  Лъчезар Вълев/ focus-news.net