shipkaПрез прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието

Днес България отбелязва 137 години от Шипченската епопея – епичните августовски боеве за свободата на България. Честванията са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава ще се включи в празненствата и ще посети храма “Успение на Пресвета Богородица” в Габрово, а след това ще разгледа Интерактивния музей на индустрията. Президентът ще се срещне и с кмета на Габрово. Вечерта държавният глава ще приеме на историческия връх почетния строй на Националната гвардейска част и ще произнесе слово.

Също днес започват и двудневните чествания по повод 111 годишнината от Илинденско – Преображенското въстание в местността Петрова нива край Малко Търново. Възпоменателният събор ще започне с фолклорна програма в 10 часа сутринта.

По повод националното честване на 137-та годишнина от Шипченската епопея, се ограничава движението по път I-5 (E-85) Габрово – Шипка – Казанлък в двете посоки, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Ограничението е за времето от 10:00 ч. до 22:30 ч. Транзитният трафик ще бъде пренасочван по път II-55 – Проход на Републиката, както следва:

– за пътуващите от Северна към Южна България – от Русе и Велико Търново през Дебелец – Проход на Републиката – Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас;

– за пътуващите от Южна към Северна България през Гурково – Проход на Републиката – Дебелец за Велико Търново и Русе.

Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани за Габрово през с. Поповци и с. Донино, обходния път на град Трявна – с. Белица – с. Вонеща вода – Проход на Републиката и обратно.

През прохода „Шипка“ ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в събитието, както и организирания междуградски автомобилен транспорт.

[spider_facebook id=”1″]