Сега четете
България за трети път домакин на Световно по тенис за журналисти

България за трети път домакин на Световно по тенис за журналисти

tennis-balls-and-racketsНадпреварата ще се проведе от 31 август до 7 септември

За трети път (след «Албена-2003” и Варна – курорта «Св. Св. Константин и Елена” през 2009 г.) България ще бъде домакин на Световното първенство по тенис за журналисти. Тази най-престижна проява на Международната асоциация на журналистите – тенисисти ( AITJ) ще състои за втори път в курортния комплекс «Албена” от 31 август до 7септември т.г.

На кортовете до хотелите «Калиопа” и «Сенди Бийч” (там ще бъдат настанени всички участници) на ”Добруджанската Ривиера” ще премерят сили около 100 колеги по перо, микрофон и камера от 50 наши и чуждестранни медии вероятно от три континента : Европа, Северна Америка и Азия. Българският отбор включва шампионите в отделните възрастови групи от тазгодишното държавно първенство по тенис за журналисти и някои други наши изявени журналисти – «майстори на ракетата”.

Състезателната програма предвижда мачове поединично за мъже и жени, двойки и смесени двойки. По официалния регламент на AITJ мъжете следва да бъдат разделени на шест възрастови групи – до 35 г., 35-45, 45-55, 55 -65, 65-75 и над 75 години. За жените са предвидени три категории – до 40 г., 40-50 и над 50 г. Главен съдия ще бъде Николай Пръвчев от БФ тенис.

На среща с журналисти днес по повод на първенството председателят на Тенис-клуб «Журналист” Георги Дончев (той е и изпълнителен директор на Българския национален тенис център) изтъкна, че «Албена” има радостен повод да бъде домакин на световното за журналисти, а именно 45-ата годишнина от основаването на курортния комплекс. Неговият «рожден ден” ще бъде иначе тържествено честван на 24 август т.г. (неделя) с редица прояви пред хотел «Добруджа”.

Вижте и

«Рожденият ден” пък на Международната асоциация на журналистите – тенисисти ( AITJ) е през далечната вече 1978 г. във Венеция. Идеята е на италиански колеги – тенисисти и техния тогавашен президент Елио Марсано да се създаде подобна организация и провеждат световни срещи, както това вече правят журналистите- скиори и техния Международен ски клуб на журналистите (СКИЖ). България за първи път участва в първенство на AITJ през 1984 г. в Бад Хофгастайн (Австрия) с трима свои представители: Петър Илиев, Иван Матанов и Борислав Костурков.

Световните първенства за журналисти са винаги едно чудесно съчетание от състезателни вълнения (и …нерви?! ) и чисто журналистически прояви и контакти – повод и предмет на публикации и предавания за страната – домакин. «Албена- 2014” ще предложи също разнообразна съпътстваща програма. Всичко това става възможно и благодарение на съдействието на няколко спонсора. Предвиждат се посещения на музеи и исторически забележителности във Варна, фолклорни вечери, състезания по боулинг и плажен тенис. За първи път журналистите- тенисисти ще изпробват уменията си и в …плажния голф. Ще посетят и открития съвсем наскоро (на 1.08. т.г.) аквапарк в «Албена”. Футуристичният водно-увеселителен парк «Аквамания” се простира върху територия от близо 30 000 кв. м., равняваща се на площта на 5 футболни игрища.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре