wpid-f449EFwhX7oИзправен пред невъзможността да получи политическа независимост, Квебек ще се отдели от Канада в интернет с пускането от ноември на собствен домейн “.quebec”, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Франкофонската провинция е единствената в Канада, която се възползва от географските окончания, възприети през 2013 г. от световния уеб регулатор Icann. От 2 септември ще стане възможно да бъде запазен интернет адресът с квебекското окончание, а официалното му пускане ще стане на 13 ноември, съобщи компанията Поинт Квебек (PointQuébec) в комюнике.

До този момент беше възможно само да се маркира квебекският характер на даден сайт с добавянето на двойно окончание “.qc.ca”, за да напомня канадския характер на франкофонската провинция. Тя организира два неуспешни референдума за независимост през 1980 и 1995 г.

“Квебек ще има най-сетне собствена идентичност в интернет”, заяви вицепрезидентът на PointQuébec Норман Фортие. “Без въвеждането на новите окончания няма достатъчно място в имената на домейните за побиране на нарастващия брой уеб адреси. С над 271 милиона съществуващи имена на домейни, от които 113 милиона .com, е почти невъзможно сега за една компания да намери подходящо и наистина представително на разумна цена”, допълни той.

Поради това Icann – Интернет корпорацията за имена и адреси, одобри през 2013 г. създаването на 76 нови имена на географски домейни, сред които “.nyc” за Ню Йорк, “.vegas” за Лас Вегас, “.africa” за черния континент и “.berlin” за германската столица.

[spider_facebook id=”1″]