Международният фолклорен фестивал (МФФ)2И през тази година в разгара на лятото – от 18 до 22 август, в Бургас се проведе Международният фолклорен фестивал (МФФ). Традиционното дефиле на съставите от страните участнички изпълни в горещия следобед на деня на откриването централната пешеходна улица на града с пъстротата на носиите и ритмите на народната музика.

Това е 42-то издание на най-стария фолклорен фестивал у нас, който, както и досега, се организира от Община Бургас под наслов „Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!” Режисьор на живописната изява е Пламен Каров, а сценарист – живата памет на проявата Георги Райков.

Фестивалът няма конкурсен характер, съставите получават диплом за участие, но най-голямата награда за тях е възможността да представят родното си фолклорно изкуство пред благодарната и емоционална бургаска публика.

Началото е поставено през 1965 г. под името Балканиада на народните песни и танци. Поради удачно подбраното време за провеждането му и големия интерес към нашата страна и фолклор за кратко време фестивалът се превр’ъща в значимо международно събитие за ценителите на народното творчество.

Досега в биографията му са вписани имената на 440 фолклорни състава с над 18 хиляди участници.
Традиционно при откриването се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество, учредена от Община Бургас. Тя представлява статуетка „Нестинарка” – дело на скулптора Ненчо Русев, и специален диплом.
Програмата на МФФ включва концерти в Летния театър на Бургас, на открити естради, изнасяне на концерти в региона, празнични дефилета, научна сесия по проблемите на фолклора, изложба-базар на традиционни сувенири и демонстрация на народни занаяти.

Тази година ансамблите, участващи във фестивала, са 9 – от Полша, Сърбия, Турция, Босна и Херцеговина, Грузия, Кипър, Косово, Чехия и България. Не са пристигнали одобрените за участие състави от Палестина – поради усложнената обстановка там, и от Сиера Леоне заради карантината, наложена от болестта ебола.
Всъщност по регламент участниците в проявата не могат да бъдат повече от 15.

Миналата година те са били 12, през 2012 г. – най-много – 14, през 2011 г. ансамблите са 7, а 10 на брой са година по-рано – през 2010 г.

Международният фолклорен фестивал

Ако не количеството е важно, споделят организаторите на фестивала. Качеството и професионализмът на допуснатите до участие са основният критерий за техния подбор. И в това се убедиха бургазлии и гостите на града на концерта пред сградата на общината в деня на откриването на фестивала, в Летния театър и на останалите сцени.

Тази година акцентът на проявата е поставен върху по-широкото представяне на песенното и танцовото народно творчество на страните участнички, в кварталите и населените места на общината.

Това стана на общо 13 сцени в Морска градина, на площад „Атанас Сиреков”, в зала „Младост”, в к-с „Изгрев”, както и в Сарафово, Ветрен, Долно Езерово, Крайморие и Лозово, чиито жители и гости имаха удоволствието да се насладят на специално подготвена за тях програма.

В най-големия бургаски квартал „Меден рудник” бяха предвидени и се проведоха два концерта – на 20 и 21 август. Но основната и най-авторитетна сцена за изява бе тази на Летния театър.

„Участниците поднесоха живо и истинско усещане не само чрез танца, музиката и костюмите, но ни осигуриха и едно истинско пътешествие по света. И тази година се изгради силна връзка между публиката и сцената”, сподели Димитър Маджаров, директор на ОП „Летен театър, фестивали и концерти”.

По информация на община Бургас 

[spider_facebook id=”1″]