pishtovi-za-dyrjaven-izpit-menidjmynt„Царският пищов” умря. Тази година няма нито един заловен с хартиен помощник на приемните изпити в големите университети, съобщиха от висшите училища. Новите технологии напълно са превзели нишата на „подкрепящи знанията инструменти” за кандидатстуденти, студенти и ученици.

Дотолкова, че в момента из интернет е пълно с обяви за промоции на въпросната техника – 20% от редовната цена. Тя е около 100 лева. И с куп реклами, които информират мераклиите за дипломи, че на пазара вече има „подобрени модели”.

Часовникът измести слушалката

Само в началото на пролетната кампания по прием във вузовете минислушалките бяха хит сред кандидат-студентите. Защото са малки, влизат дълбоко в ухото и най-важното е, че чрез тях може да се издиктува достатъчно дълга информация.

Същите слушалки се ползват и от гимназистите, но работата явно е вбесила вече учителите, защото доста училища обмислят закупуването на техника за заглушаване. Причината тя да не е въведена масово не е просто цената й, а че така ще се спре сигналът към телефоните на всички в училището.

Но развитието на технологиите не чака учителите да вземат мерки и вече на пазара безспорно наложен е шпионският часовник. Той събира поне 250 000 страници, формат А4.

Има паник бутон, автоматично прелистване на страниците и текстът се вижда само от точно определен ъгъл. Може да се ползва многократно. Такъв часовник бе заловен на изпита по история в Софийския университет. И още не е потърсен от собственика си.

Квесторите, които пазят на националните изпити, матурите и приемните конкурси вуниверситетите, сй имат свои техники за хващане на преписвани. Те следят основно за внимателно и бързо пищеши ученици и кандидат-студенти. Проверяват се и тези, които притичват на равни интервали от време до тоалетната, както и внимателно гледащите под чина или банката.

През последните години обаче квесторите във вузовете получават и други инструкции – да не са много придирчиви. Защото броят на кандидатите е много малък заради демографския срив. На крайно наказание са подложени само онези, които прекалено нагло не спазват правилата, признават от вузовете.

САЩ гонят преписвачите
В САЩ е най-строго хващането на преписвани. За недобросъвестно цитиране или тотално преписване на текстове наказанието е едно – изключване. Процедурите в университетите са много тежки. Висшите училища имат изключително добра система, която улавя взетите неправомерно пасажи в студентските творби, които би трябвало да са нови.
У нас тази система не е добре разработена. А преписвачите на приемните изпити се наказват, като губят правата си в кампанията. Оръжието на преписването, ако не е хартиено, им се връща след края на кампанията.

Правилата
Мийте си ушите!
Използването на съвременните джаджи за преписване изисква няколко важни правила.за спазване.
• Преди да се използва микрослушалката, трябва да си почистите ухото. Иначе не работи. Няма да гадаем какво е накарало разпространителите на шпионската техника да го напишат изрично дори в инструкциите за употреба
• Не трябва да пишете механично и без да прекъсвате, защото това е повече от подозрително. Както и ако си пипате ушите.
• Ако ползвате часовник, трябва да е умно. А не да не откъсвате поглед от него. Никой няма да ви повярва, че сте страстен любител на точното време.
• Не се оглеждайте, часовниците не ги лови заглушител и ще е тъпо, ако се въртите или се кривите неестествено, да ви хванат.

Техника със собствен 3D дизайн
3D принтерите са начинът да си направите цял арсенал от места, в които да скриете пищовите. Чрез тях можете да отпечатате формули или теми на гривни, гердани, чашки за кафе (на дъното се прави надписът, а чашката пищов се пъхва в друга) и каквото още ви хрумне. Те са подходящи за ученици, които ги ползват в края на срочното или годишното контролно. Както и при тежки изпити в университетите. Единственото условие е да се внимава, защото при продължително вглеждане в аксесоара, няма как да не се направи впечатление, обясниха ученици, които „Труд” помоли за консултация по темата.
Чрез тази технология дори могат да се направят и химикалки по собствен дизайн. Въпросът е, че трябва да имате познат с такава техника, защото тези принтери за домашни условия са много скъпи – до 5000 долара.
Все още не са достъпни очилата на Google, през които можете директно да четете информацията пред очите си, без никой да ви вижда.

„Хармониките” остават сигурната технология
Традиционните методи за преписване на обикновени изпити си остават сигурни за студенти и ученици. Най-популярен е използването на солети. Техниката е елементарна: на солетата се навива лист с важната информация.
Можеш да си донесеш няколко пакетчета. В групата на изпитаните средства влизат „хармониката”, „силиконовите чорапи”, „деколтето”, „маникюрът”. Лесно е за изброяване, но невинаги е такова за прилагане, обясниха студенти. „Пищовът” трябва да бъде направен саморъчно, защото чуждият почерк създава проблеми. Също така да се залепи внимателно на определените за целта места, така че да се вижда^амо от ползвателя, а не от цялата зала.
Най-подходящи са „хармониките”, защото могат да се слагат на всякакви места, включително и в каишката на часовника.
Най-важното е да се използва спокойно и да има бързи рефлекси при прикриването му.

Любословие по в  Труд | стр. 8; 9 | 21.08.2014
[spider_facebook id=”1″]