prokoraturaПо повод организирания от Центъра за развитие на медиите протест пред сградата на Съдебната палата, заради проверката, която Софийската районна прокуратура води по сигнал от Момчил Борисов Борисов, пресцентърът на прокуратурата припомня, че с писмено разпореждане от 31.07.2014 г. прокурор при СРП е изпратил сигнала до СДВР за извършване на проверка на основание чл. 145, ал.1, т.3 от ЗСВ.

Неверни са твърденията, че прокуратурата води проверка срещу журналисти за престъпление против републиката (което не е от компетентност на СРП), както и за престъпления против обществения ред и спокойствието на гражданите.

За да се избегнат всякакви неоснователни съмнения в безпристрастността и принципността на действията на прокуратурата, публикуваме пълния текст на писмото на СРП, с което се възлага проверката.

Поради постъпили множество запитвания от представители на средствата за масова информация, както и по повод едностранчивото и невярно представяне на  фактите и причините за прекратяването на две досъдебни производства от  прокуратурата, отразени в публикация на електронното издание на вестник  „Капитал“ от 20 август 2014 г., със заглавие: „Прокуратурата разчиства едно по едно делата около Борисов преди изборите. Тихомълком са прекратени разследванията за Мишо Бирата и Чакъра“ пресцентърът на прокуратурата
публикува пълния текст на двете прокурорски постановления.

По информация изпратена до рекакционната поща на Любословое и от официалната страница на на Прокуратурата на Р. България

[spider_facebook id=“1″]