Сега четете
Председателят на ЦИК: Водачите на листи не са непоклатими

Председателят на ЦИК: Водачите на листи не са непоклатими

Наделина АневаИнтервю на Наделина Анева за в.“Преса“ с председател на ЦИК Ивилина Алексиева за начина на гласуване, преференциите и изненадите на изборите.

– Г-жо Алексиева, за първи път на парламентарни избори ще се гласува с преференции според правилата на новия Изборен кодекс. Може ли да кажете как ще се отчита преференцията – бетониран ли е водачът на листата?

– Листата би могла да бъде пренаредена от избирателя, ако някой кандидат в нея получи повече от 7% (на евровота преференцията беше 5% – б.р.) преференции от броя на гласувалите за съответната партия или коалиция в съответния изборен район. Така че листата може да бъде пренаредена. Кодексът предвижда, когато не е отбелязана преференция, гласът да се брои за водача. Бих казала, без да се ангажирам с прогноза, че това създава определена сигурност за водача, но тя не е безкрайна, тъй като е възможно в съответния изборен район да бъдат подадени преференции за друг кандидат.

– На евровота заради преференцията 15-ият в листата на БСП измести водача. Сега, ако един кандидат в листата получи 7,5% преференция от гласувалите в съответната РИК, може ли да измести водача?

– Ако този кандидат има общ брой преференции, повече от 50% от броя на действителните бюлетини в съответния район, той би могъл да измести водача. Аз не мога да се ангажирам с прогнози, но чисто математически, ако само 40% са гласували с преференции, автоматично гласовете на останалите 60% отиват като предпочитание за водача. И той остава на първо място.

– Значи сега е обратно на това, което се случи на евроизборите. Партиите вече имат интерес да не се гласува с преференция, за да им се запази листата така, както е наредена, и водачът им да е гарантиран?

– Като председател на ЦИК не ми отива да коментирам волята на партиите. Но без да отивам в крайност, бих казала, че интересите на обществото и на политическите сили в една демократична система по този въпрос са различни. Защото една политическа структура винаги иска да има някаква стабилност, яснота, а гражданите искат да имат голям избор. И е нормално интересите невинаги да съвпадат.

– Публикувахте анализ на преференциите от евровота. Какви проблеми изскочиха? Възможно ли е повторение на феномена „Момчил Неков“?

– Нашият извод е, че гражданите се възползват от преференции и това е позитивно. Въпрос на наша разяснителна кампания, на политическите сили, на медиите и НПО-тата е да обясняват как се гласува с преференции. Доколкото това се отнася до ЦИК, смятаме да наблегнем в тази част на разяснителната кампания. Ще изработваме клипове, листовка, брошура. Ще поставяме темата и в медиите. Колкото по-информирани са гражданите, толкова повече се намалява възможността от грешка.

– И все пак бюлетината отляво има номер в квадратче, отдясно – пак номер в кръгче, хората понякога се объркват?

– Използвам случая, за да кажа, че в квадратче се гласува за партия, коалиция или независим кандидат. Ако гражданинът е решил да даде гласа си на една формация, първо трябва да постави знак X или V с химикалка, пишеща със син цвят, в квадратчето срещу името на съответната партия или коалиция, за да бъде зачетен гласът му за действителен. След това трябва да постави в кръгче знака върху номера на кандидата от листата, който предпочита.

– Обмисляте ли да направите някакво подобрение в бюлетината, така че графично, а защо не и цветово, да се открои кога се гласува за партия и кога за отделен човек?

– Все още не сме коментирали вида на бюлетината. И това е така, защото нямаме яснота относно броя на партиите и коалициите, които ще се регистрират в ЦИК. Не е ясно и колко дълги кандидатски листи ще регистрира всяка от тях. Няма яснота и за инициативните комитети, които ще издигнат независими кандидати. Този път цялата тази регистрация на листи е на ниво районна избирателна комисия (РИК). Имаме образец на изборна книга във вид на бюлетина, но конкретната бюлетина за този вид избор ще бъде обсъждана едва когато имаме цялата тази информация.

– Очаква се бюлетината да бъде доста по-дълга от тази на евроизборите. Това дали няма да затрудни избирателя допълнително?

– Не мисля, че трябва да подценяваме избирателя. Дори в държави, които се смятат от третия свят, има дълги бюлетини и избирателят се ориентира. Ще има списък с номерата на партиите и кандидатите предизборното помещения и в стаята за гласуване. Всичко е въпрос на желание да се гласува. А за това трябва да помогне разяснителната кампания.

– Само в БНБ ли ще се печатат бюлетините, или ще има и подизпълнители?

– В ЦИК беше получено писмо от печатницата на БНБ, в което ни уверяват, че могат сами да отпечатат бюлетините. Биха ползвали подизпълнител единствено при възникване на „непредвидени обстоятелства“.

– Винаги се печатат повече бюлетини от нужното. Как бяха унищожени те, както и дефектните, след евроизборите?

– Ние контролирахме отпечатването на бюлетините от първа до последна стъпка, включително и унищожаването. Членове на ЦИК бяха в печатницата на БНБ и заедно с камионите с бюлетини отидоха до съответната фабрика, която има сключен договор за унищожаване на бюлетините. Присъстваха на нарязването им, така че гарантираха, че надпечатаните и технологичният брак са унищожени. Във всеки момент знаехме колко са отпечатани, така че да няма количества над определената норма.

– Тази година пак ще се експериментира с машинно гласуване. В колко секции ще правите този опит на 5 октомври? И дали експериментът на евроизборите не се оказа неуспешен?

– Анализът на ЦИК е, че резултатът от машинното гласуване на евровота е успешен, защото над 30% от избирателите в определените от ЦИК секции са гласували машинно. За нас това е успех. На предходните избори определихме 100 секции в два административни района. Ще дам негативен пример – в една секция е гласувал само един човек. Но има и много позитивни.

– Как си обяснявате това, че отрицателните са повече?

– Малко късно започна разясняването на възможността за машинно гласуване. Сега ще има машини в 500 секции в 10 изборни района. Знаем, че това е голямо натоварване, но това са последните избори, в които машинното гласуване е експериментално. То трябва да стане реално на следващите местни избори – догодина през октомври.

Вижте и

– Защо на евроизборите нямаше възможност хората да тестват тези машини предварително? Имаше ли страх дали ще се справят и затова отказваха да участват в експеримента?

– Причината е в кратките срокове за инсталиране на машините. Но и когато се прави един експеримент, той трябва да се случва в условия, максимално близки до реалните. Избирателят ще бъде сам в тъмната стаичка. Аз съм привърженик на технологизацията на процеса. При едно машинно гласуване отпада вероятността за фалшифициране на валидна бюлетина. Тоест там няма невалиден вот, защото машинката не ти позволява да сбъркаш, с едно изключение – да не гласуваш за никого, защото гражданинът има това право.

– На тези избори отново се очаква да има рекорден брой наблюдатели, защото парламентът така и не промени Изборния кодекс, който можеше да ограничи броя им. Налага ли се това да бъде една от първите промени в следващия парламент, защото има съмнения, че чрез наблюдателите се купува вот?

– Не бих си позволила да коментирам промените в Изборния кодекс. Но определено в тази част, след като извърши анализ и на тези избори, ЦИК ще направи своите предложения. Направихме задълбочен дебат за наблюдателите. Обсъждахме да предложим методика на наблюдението, тематични сфери, обучения. Но понеже самата аз произхождам от организация на наблюдатели на изборите, бих искала да кажа, че наблюдателите са изключително важна част от изборния процес, защото са призвани да гарантират прозрачност и честност на вота.

– ЦИК се срещна с премиера. Какво си казахте?

– Министерският съвет има отделна, специална роля при подготовката на изборите, ЦИК – своята. Срещата ни беше кратка и конструктивна. Проф. Георги Близнашки беше изключително добре настроен по време на първата ни среща в МС. Попита ни – имаме ли проблем в комуникацията до момента с „Дондуков“ 1, за да положат усилия това да бъде преодоляно. Защото основният приоритет на това правителство е организиране на свободни и честни избори. Уточнихме начина на комуникация, постоянния контакт с тях. Думата, която министър-председателят използва, бе – трябва да се подпомагаме двете институции. Няма никаква конкуренция между нас.

– Стана ли дума на тази среща защо изборите са по-скъпи с 5 млн. лв. и дали нещо не може да се ореже по перата?

– Този въпрос беше обсъден по-рано и с министъра на финансите. Кабинетът разбра, че е необходимо завишаване на възнагражденията на районните и секционните избирателни комисии. Сега те ще бъдат натоварени с повече работа заради броенето на преференциите. Амбицията ни е да не се удължава времето за обявяване на резултатите от изборите, а това да бъде за сметка на по-голямото натоварване.

– Вече ЦИК е отделна администрация. Колко служители работят при вас?

– Само 9. Преназначихме служителите от предходната администрация. Въведохме правила на добро управление на администрацията с водене на регистри с поставените задачи и отчитане. След изборите планираме да назначим нови лица. Наше виждане е, че трябва да има лице за връзките с обществеността – не само с медиите, но и с НПО. Трябва да развиваме международна дейност, а защо не и да кандидатстваме с проекти. Така че да можем да укрепим нашата администрация, а в същото време да получим средства от европейски фондове и да облекчим националния бюджет.

Любословие по в.“Преса“ 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре