steve-ballmerБившият шеф на „Майкрософт“ Стив Балмър, който все още е и най-големият индивидуален акционер в компанията, обяви, че напуска управителния съвет на американския високотехнологичен гигант с мотива, че е много зает.

Балмър, който е на 58 години, отстъпи през февруари поста на генерален директор
на Сатя Надела, но остана в управителния съвет.

„Като имам предвид множеството си нови задължения, смятам, че е непрактично да продължа да заседавам в управителния съвет и най-добрият вариант е да се оттегля“, написа Балмър в писмо до Надела.
Балмър допълва, че ще се отдаде на преподавателска дейност и на развитието на баскетболния отбор „Лос Анджелис Клипърс“, който той купи неотдавна.

„Готов съм и в бъдеще да обсъждам пътищата на развитие на компанията и оставам предан на „Майкрософт“ след 34-те години в нея“, допълва Балмър.

Според инвеститори, цитирани от медиите, оттеглянето на Балмър е положителна стъпка в развитието на „Майкрософт“, маркиращо края на цяла ера за компанията.

Състоянието на Балмър се оценява на 19,3 млрд. долара. Той държи 4,04% от капитала на „Майкрософт“ и излезе начело в списъка на индивидуалните акционери, тъй като основателят на компанията Бил Гейтс от години планово разпродава своите акции.

Бил Гейтс сега притежава само 3,81% от акциите на „Майкоросфт“.

Любословие по БТА и Вести.БГ