sv-aleksandyr-nevskiПрез следващата година предстоят различни събития, свързани с навършването на 50 години от основаването на Музея за християнско изкуство, който се намира в Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“.
Подземието на най-големия храм на Балканите е било предназначено за гробница на високопоставени духовни лица, но не е било използвано по предназначение. Сега там има много икони и други предмети свързани с християнството.

Идеята за създаване на Музей на християнското изкуство възниква още през 1963 година. През 1964 г. е направен ремонт на криптата, а музеят е открит през 1965 г. Колекцията в криптата наброява около 1500 произведения, а основната й част идва от Националния археологически институт с Музей при БАН. В момента експонатите в колекцията принадлежат на повече от десет институции от цялата страна.

Националният музей на християнското изкуство е едно от най-посещаваните места в София както от туристи, така и от официални гости. Всички официални делегации, които пристигат в България, начело с президенти и други висшестоящи политици, а също и известни културни дейци, посещават криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

За 50-годишнината са предвидени различни изложби – на най-забележителните представители на средновековното църковно изкуство, които в момента не се намират в криптата, както и на етиопско християнско изкуство. Предвидено е и изработване на сайт и на каталог на криптата.
[spider_facebook id=”1″]

Любословие по www.bnr.bg – 20.08.2014 14:40, сн. Булфото