Сега четете
Журналист „спечели” $8,2 млн. наследство

Журналист „спечели” $8,2 млн. наследство

understanding-fraud-3Мошеници ловят жертви с “нигерийски примки”
За да ги получи, трябва да плати “дребната” сума от $5000 за разходи

Журналист на “Монитор” разбра от интернет, че е спечелил 8,2 млн. щатски долара наследство. За да си получи обаче, трябва да заплати предварително “дребната” сума от $5000 за банкови и съдебни разходи.

Информацията за наследството журналистът получил на личния си имейл в писмо на лош български език, подписано от американски адвокат на име Фредерик Бонфох. В него се казвало, че богат роднина на журналиста внезапно е загинал заедно с цялото си семейство при тежка автомобилна катастрофа.

При издирването на наследниците на богаташа адвокатът попаднал единствено на журналиста и затова му пише. “Аз наистина се нуждая от вашата помощ за да претендирам за този непотърсен фонд от 8,2 милиона долара, преди той да бъде конфискуван или обявен за негоден за експлоатация. Имам нужда от вашия личен имейл адрес, от който да ми изпратите цялата необходима документация. Свържете се с мен за повече подробности”, се казва в писмото. Въпреки че е наясно, че това е известната „нигерийска примка“, журналистът решил да продължи и върнал имейл, в което изразява искрено тъгата от смъртта на роднините си в Америка, за които никога не бил подозирал, и задал въпроса какво трябва да направи, за да се спаси наследството. Само десетина минути по-късно отговорът не закъснял.

Адвокат Бонфох написал на „наследника“, че трябва да му изпрати номера на банковата си сметка, дебитните и кредитните карти, всички данни по лична карта, както и да преведе в тридневен срок 5000 долара. Парите били необходими на адвоката, за да задейства съдебната процедура и за плащане на чиновническите такси по освобождаването на наследството.

“След като получа всички ваши данни, банковата информация и документа за направения превод, в 7-дневен срок вие ще получите наследството си”, обещавал адвокат Бонфох.

Вижте и

При по-внимателен оглед на получените имейли станало ясно, че те са били изпратени от адреса на “адвоката” [email protected] първо до междинен адрес [email protected], а оттам били препратени до личния имейл на журналиста.

| 15.08.2014 00:09 | Монитор | стр. 2 | Иван Първанов

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре