Сега четете
Робин Уилямс: Танцувайте на гроба ми

Робин Уилямс: Танцувайте на гроба ми

Robin-Williams.-006Не ме клонирайте – никой няма да е като мен, казвал гениалният комик „Вече на четвърт век, но за мен винаги ще бъдеш моето малко момиченце. Честит рожден ден, Зелда! Обичам те“. Това е последното, което Робин Уилямс е написал в профила си в Инстаграм под снимката с дъщеря си, на която тя е на 2 години. Актьорът, който си отиде самоубийствено в понеделник на 63, е качил кадъра на 30 юли. Ден по-късно Зелда навърши 25. Последното публично появяване на великия комик е на 21 юли.
[spider_facebook id=“1″]

Краят на Робин Уилямс беше шокиращ – самообесване с колан, завързан за вратата и направен преди това опит за прерязване на вените. Но пътят, който доведе 63-годишния артист до този край, е дълъг и по него могат да бъдат открити много знаци за бъдещето. „Когато умра, танцувайте на гроба ми и поливайте цветята с това, което пиете. Правете каквото искате, само не ме клонирайте – защото моят клонинг никога няма да е същият като мен“. Робин казва тези думи преди доста години.

Приживе го наричаха най-смешния човек на планетата. Но само той си знае защо е бил обзет от тежка депресия в последните си земни дни. Само преди месец Робин влиза в клиника за лечение на алкохолна зависимост. За пореден път. Според него обаче причината не е това, че отново е започнал да пие. Обяснява, че просто има свободно време между ангажиментите си и иска да го използва за рехабилитация. Преди време актьорът даде изключително силно и много откровено интервю пред вестник „Гардиън“ за битката си с влечението към високия градус и наркотиците. „За алкохолизма няма причина. Той е някъде там, вътре в мен. Изчаквам момента, в който си казвам – всичко вече е наред, аз съм окей. И в следващия миг осъзнавам, че не съм окей. Защото се питам: Къде съм? Просто не знаех, че съм в Кливланд! Срамувах се.

Правил съм неща, които са предизвиквали отвращение – а това е нещо, от което е трудно да се възстановиш“, споделя човекът, чиито корени се простират от двете страни на океана. Бащата на холивудската звезда, Робърт Фицджералд Уилямс, е от английски, уелски и ирландски произход и работи като специалист в компанията „Форд“. А майката Лаура е някогашен модел от Ню Орлиънс.

Робин МакЛаурин Уилямс е роден в Чикаго, но израства в Блумфийлд Хилс, Мичиган, Калифорния, където завършва гимназия. Има двама доведени братя, единият от които умира преди 7 години. Робин е отгледан като член на епископалната църква. Признава, че като дете е твърде срамежлив. Комедийният му талант се проявява за първи път, когато започва да имитира баба си пред майка си. До момента, в който завършва гимназия, Уилямс е вече добре познат заради вродения си дар да разсмива. Съучениците му го наричат „най-големия шегаджия“ и са сигурни, че има голям шанс да постигне успех. Робин Уилямс има разностранни хобита. Фен е на ръгбито, „Д-р Ху“ и филма „Стар трек“. Слуша джаз, умира за пианото на Кийт Джаред, Том Уейтс, „Радиохед“ и Принс са любимите му изпълнители. Настолните му книги са от поредицата „Фондацията“ на Айзък Азимов. Историята за рухването и възраждането на огромна междузвездна империя в една вселена в бъдещето толкова го въодушевява, че иска да играе във филмовата адаптация ролята на Хари Селдън. Като дете бил омаян от книгата „Лъвът“. Когато след години я четял на децата си, дъщерята Зелда му казвала: „Стига си имитирал разни гласове. Просто чети.“ „Тасманският дявол на комедията“, както го наричат някои критици, изглежда не е бил щастлив човек. Има три брака и всеки път е бил зарязван от жените си.

С изключение на последната – тя просто нямаше време. С Валери Веларди сключват брак през 1978-ма, а Закари се ражда пет години по-късно. Финалът на този брак е доста скандален. Робин среща през 1984-а сервитьорката на коктейли Мишел Картър. Имат кратка връзка и когато той мисли, че всичко е приключило, Мишел го обвинява, че я е заразил от венерическа болест. Случаят стига до съд, а Валери иска развод след 10 години съвместен живот. Малко преди това обаче в дома им е влязла друга жена – Марша Гарсес, бавачката на Зак. Така че леглото на Робин не стои задълго празно. Марша забременява и на 30 април 1989-а става мисис Уилямс номер 2. А на 31 юли се ражда Зелда. Робин е голям фен на видеоигрите и затова я кръщава на героинята от една от тях – „Легендата за принцеса Зелда“. Синът Коуди, който се появява на бял свят само две години по-късно, също е кръстен на подобен герой – от играта „Последна битка“.

Когато децата поотрасват, след 20 години въздържание, звездата от „Добро утро, Виетнам“ пак започва да пие. Случва се по време на снимките в малък град в Аляска. Налага се през 2006-а да мине през 30-дневна рехабилитация в клиника в Орегон. Това му се струва недостатъчно и той остава за още 30 дни на същия режим – в специална къща недалеч от лекарските кабинети. Толкова е смутен от това, което му се случва, че дори не отива на премиерата на филма си „Нощен слушател“. През същото лято съпругата му Марша поставя ултиматум – ако не спре да се налива, ще се разведе с него. „Категоричен е в желанието си да вземе мерки – както за свое добро, така и в името на семейството си“, заявява Мара Вуксбаум, говорител на актьора. Филмовата звезда моли медиите „през този важен оздравителен период да уважават усилията, които полагат той и близките му, като не ги безпокоят“.

Робин иска да е напълно сигурен в резултата и след излизането от клиниката не се връща веднага у дома в долината Напа, недалеч от Сан Франциско, където тогава живее. „Не съм сигурен, че имам дом, в който да се прибера“, казва той на свой близък. И наема апартамент в Лос Анджелис, който в продължение на три месеца ще дели с приятел трезвеник. „Непиещият компаньон ще ме контролира и ще ми помогне да не се срина отново“, обяснява избора си актьорът. Истинската причина е, че звездата от „Кралят на рибарите“ отчаяно се надява да спечели отново жена си. Дори заявява намерението си да се върне на снимачната площадка до края на годината. Какво се случва с талантливия актьор, питат тогава неговите фенове в сайта Ай Ем Би Ди. Твърде вероятно е алкохолната му ремисия да е свързана и с подновените слухове, че е гей.

Те тръгнаха след премиерата на драмата „Нощен слушател“. Там актьорът за пореден път „сменя пола“ си след „Мисис Даутфайър“ (1993) и „Клетка за птици“ (1996). След години на подмятания по темата на Робин му писва и казва пред репортери: „Вече нямам търпение да се изправя лице в лице с някой от многото гейове, които упорито твърдят, че са спали с мен. Просто не си спомням такъв период от живота ми, защото съм 100 процента хетеросексуален.“ В стремежа си да подчертае, че хомопревъплъщенията му са само на кино, в комичните си роли той е винаги гладко избръснат. Докато в драматичните и в живота по-често е с брада. Но ефектът от това е обратен – подозренията към сексуалната идентичност на актьора се засилват. А и жените му го зарязват една по една. Марша се развежда с него след близо 20-годишен брак.

Вижте и

Едно от хубавите неща, които става след този съюз, освен децата, е основаната от двамата благотворителна фондация. Организацията набира пари за много различни инициативи. Самият Робин посвещава голяма част от енергията си за тази дейност, включително дарителските забавни случки. През 2009-а по средата на турнето си с комедията „Оръжия за самоунищожение“, което е предвидено да се състои в 80 града във Флорида, Уилямс се оплаква от проблеми с дишането. Налага се да му направят сърдечна операция и му сменят клапа на аортата. Явно работата и новата любов му идват в повече. Защото малко преди да претърпи сложната сърдечна операция, се запознава с графичната дизайнерка Сюзън Шнайдер, доказвайки, че за любовта възраст няма. По време на възстановяването му неговата любима е неотлъчно до него, което стана повод двамата да се сближат изключително бързо.

На 60 комедийната звезда казва „да“ на третата си съпруга пред 130 гости. Сватбата е в долината Напа, в северната част на Калифорния, в тесен семеен кръг. Поканени са само най-близките роднини и приятели, сред които са Джордж Лукас, Стивън Спилбърг и Били Кристъл. Едно към едно – Няма значение какво казват хората – думите и идеите могат да променят света. – Дадена ви е съвсем малка искра на лудостта. И не бива да я губите. – Правилното е онова, което остане, след като си направил всичко друго погрешно. – Реалността е само концепция. – Имаш си едно наум, че е по-добре да продължаваш да работиш, вместо да оставиш хората да те забравят. – Комедията претворява оптимизма. – Никога не влизайте в спор с грозен човек – той няма какво да губи. – Реалността е само патерица за хората, които не могат да се справят с наркотиците. – Какво е интернет? Все едно всичко, което би ти дошло наум, да бъде събрано на едно място.

Но не мислете, че е нещо ново. Погледнете стените на Помпей. Оттам започва интернет. – Мислите, че Господ не се е напушвал? Погледнете птицечовката. – Никога от нищо не се страхувайте. В краен случай нека страхът е вашето вдъхновение. – Комедията е игра без оптимизъм. – Гледаш света и виждаш колко страшен може да бъде той понякога. Но въпреки това се опитваш да се справиш със страха. Комедията може да се справи със страха, без да те парализира или да ти каже, че страхът е изчезнал. Мислиш си, ОК, имаш избор – можеш да се смееш, а като се смееш, гониш дявола, тогава значи можеш да се справиш. Това правя аз, когато играя ролите си. Тъжен ли? Не, просто съм тих. Когато хората ме видят така, си мислят, че имам проблем. Или че съм „на“ нещо. Не, просто презареждам. Когато съм мрачен, отивам на дълга обиколка с колело или тичам. Другото, което правя в тихи моменти, е да наблюдавам.

Любословие по материали от медии 14.08.2014 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре