untitlederfvdwedwefe-1_20070910002942Роденият в Айтос и започнал да публикува първо на страниците на вестник „Народен приятел” Максим Момчилов, е един от малцината, удостоени с почетния знак на Съюза на българските журналисти „Златно перо”. Най-високата журналистическа награда му бе връчена от Снежана Тодорова – и.д. председател на Управителния съвет на СБЖ и главен секретар на най-голямата журналистическа организация в България.

Високото отличие, връчено на Максим Момчилов, на 9 май 2012 г. -Деня на Европа, е за отстояване свободата на словото в дългогодишната му журналистическа и публицистична дейност, за творчески постижения и за принос към СБЖ.

Той  е приет за член на СБЖ през 1990 г., а в периода 1991-1993 е зам.председател на Дружеството на журналистите – кореспонденти в Бургас. Главен редактор е на вестник “Слънчев бряг” 1988-2001,отговорен редактор на “Слънчев бряг прес” 2002-2012.

Името на айтозлията е включено в биографично-информационния справочник „Кой кой е в елита на Бургас и региона 1996-1997” и в биографичния справочник „Кой кой е в България-1998”. През 1998 е удостоен със сертификат на Европейския център за обучение и квалификация-София по програмата за овладяване на компютърни технологии. Получава сертификат на РААБЕ-България по програмата “Протокол и етикет в българската община”-2002. Сътрудничи на най-голямата вестникарска групировка “Вълтава прес”-Чехия за България 2002-2003.

През 2003 е удостоен с почетна грамота от УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България за последователно отстояване доверието на гражданите и издигане авторитета на местната власт. От същата година е отг.редактор на „Информационен бюлетин”- официално издание на Общински съвет – Несебър. През 2004 е удостоен с Гран при за журналистика на Международния журналистически фестивал „Вяра, Надежда, Любов”-Украйна и бронзовата статуетка „Veritas” – за принос към развитието на независимите медии в България.

Избран е за член на АБУЖЕТ-българската структура на ФИЖЕТ-със седалище в Париж, и е един от деветимата български журналисти, членуващи в организацията, обединяваща писатели и журналисти, пишещи по въпросите на туризма-2006. Пак тогава става и учредител на регионалния клуб “Журналисти против корупцията”- Бургас.

Академията за лидери с принос за развитието на страната към Европейския форум на експертите го удостоява със сертификат за притежаване на „Златния знак” на институцията, даващ му официален статут на експерт с висок престиж и обществено признание в областта на медиите и развитието на българската култура-2006. През периода 2005/2006 е секретар, а 2006/2007 е вицепрезидент на „Лайънс клуб”- Несебър

Автор на том І на „Приписки към времето”-2006, съставител и редактор на книгата „Ин мемориам-Димитър Янков”- 2007, претърпяла второ допълнено издание през с.г. и на книгата «Обречена на туризма» през 2010. През 2012 г. излиза продължението на „Обречена на туризма”, а малко по-късно книгата е отпечатана като двутомник.

За дългогодишна и успешна издателска дейност през 2007 е удостоен с почетна грамота от фондация „Памет Българска”, а през 2008- с почетна грамота за принос в отразяването на дейността на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. През 2009 е удостоен с годишната награда на БХРА за най-ефективна журналистическа публикация.

Вестникът, ръководен от него, е носител на приза „Златното перо” на Съюза на българските журналисти – 1986, на специалния приз на Софийската и Варненската туристически борси през 2002. Обявен е за „Издание на годината-2005” на Международния журналистически фестивал в Украйна и е удостоен с „Гран при” в категорията „Регионални издания”. Удостоен със “Златен приз” на Международната туристическа борса „Ваканция -2008” за системно и последователно отразяване на проблемите в сферата на в българския и международния туризъм и става първото издание-лауреат в категорията „Регионални медии” за 2007.

През 2009 г., ръководеното от него издание печели българския вариант на „Оскар”, удостояване от БХРА за най-ефективни публикации през годината.

През 2011 г. реализира инициативата за валидация на лимитиран тираж на пощенски плик, посветен на 50-годишнината на вестник «Слънчев бряг прес».