Сега четете
Зимнината на звездите

Зимнината на звездите

Средата на август е време, в което бабите и дядовците ни започват да подготвят зимнината. Тази дългогодишна традиция не подминава и някои от знаменитостите, които обичат да имат буркани с вкусотии за студените месеци.

1340664_375_282_4x3Приятели затварят бурканите на Драго Драганов

Драго Драганов обожава зимнината, но никога не е приготвял сам компоти или туршии. Тв водещият има верни приятели от цялата страна, които вместо него затварят бурканите. През зимата фенът на българския цирк обича да похапва кисели краставички. Той си поръчва туршийката от Велико Търново. Там зеленчуците са гледани в специална екоферма и са с еднакъв като по учебник размер – от първата до последната бройка. От Русе пък Драго получава гювеч. Салатата, без която не може да мине нито едно зимно гости у шоумена, е печени чушки. В свои интервюта Драго, който наскоро беше дарен със скъп анцуг (на снимката) от дружката си Филип Киркоров, подчертава, че зеленчуците трябва да са печени на ламарина, над огън. След това те се задушават в плик или тенджера. При реденето в бурканите не се слага грам марината, тъй като чушките сами си пускат сока.

Накрая се слага по един аспирин и бурканите се варят около 40 минути.

Марги ХрановаСпециалитетът на Марги Хранова: Печени чушки върху джанта

Естрадната легенда Марги Хранова не ползва чушкопек за приготвяне на зимнината, а предпочита стара автомобилна джанта. Тя е приспособена от съпруга й Кирил в двора на вилата им в Брезник. Върху джантата се слага огромна ламарина и печенето може спокойно да започне. След като приключи с чушките, Марги се захваща с лютеницата. Тя включва около 5 кила чушки и 3 кила моркови. Певицата не слага домати, а половин буркан доматено пюре. „Освен лютеницата правя сурова туршия и кисели краставички. Слагам и малко зеле – хубаво е по Коледа човек да има поне една зелка за домашната трапеза“, споделя певицата. В годините, когато овошките в двора я изненадат с особено богата реколта, Хранова оставя лютеницата на заден план и се захваща с приготвянето на сладка.

Светла ИвановаСветла Иванова се запасява със зелен фасул

Певицата и писателка Светла Иванова складира още от началото на август в дома си сушен зелен фасул. Така през студените месеци може да приготвя на близките си зеленчукови ястия. След като почисти зеления фасул на парчета, Светла го нанизва на конец като огромен гердан. Оставя го да съхне месец-два на проветриво място на терасата. През зимата той остава по нанизите. От него се получава чудесна яхния, но без допълнително добавяне на червени чушки, защото ароматът му е прекалено силен. Единственият кусур на тази зимнина е доста дългото варене. Останалите варианти на зимнината – домашни лютеници, компоти и сурова туршия, идват от майката на певицата.

Вижте и

utiУти Бъчваров замезва консервиран паламуд

Майсторът на черпаците и подправките Ути Бъчваров всяка година прави една и съща зимнина – затваря в буркани паламуд със зеленчуци. „Аз съм голям привърженик на правенето на консерви с риба и използвам, когато е хубава годината и има много паламуд, да направя повече консерви. Смятам, че паламудът е изключително подходящ за затваряне в консерви, предпочитам го пред рибата тон”, казва Ути. Кулинарният спец разкрива и тайна на приготвянето. За да няма тежък вкус, рибата се почиства от кожата, костите и черното месо. Докато паламудът се обработва, е добре вече да е направен сос с домати от консерва, в които се добавя нарязан на ситно чесън. Сосът се препържва в тиган на бавен огън и при желание се слага лют червен пипер. След това се добавят нарязани кисели краставички, грах и по желание кафяв фасул. Парчетата риба се редят в буркани, заливат се със соса и се варят около 1 час.

Любословие по Монитор | стр. 25, 14.08.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре