Hristina Morfova - 2Процесът по публикуване на предоставените от нашата страна фотографии за участие в международния проект Europeana Photography завърши. Така в момента страната ни е представена в Европейската дигитална библиотека Europeana с почти 16 000 фотографии. Сред тях има снимки на пейзажи, сгради, инфраструктурни обекти, на политици, юристи, военни и писатели, както и на обикновени хора и семействата им.

Част от подколекциите са посветени на промените в градския и селския живот и на начина, по който са засегнати от политически сътресения (като Балканските войни и Първата световна война) и природни катаклизми (като Чирпанското земетресение от 1928 г.). Фондация НАБИС е българският представител в проекта, чиято идея е да интегрира в Европейската дигитална библиотека Europeana ункални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839–1939).

EuropeanaPhotography е международен проект, финансиран от Европейския съюз, в който участват 19 институции от 13 европейски държави. Началото му е поставено на първи февруари 2012 г., а продължителността му е до края на януари 2015 г. Названието е абревиатура на фразата ‘Европейски хранилища на колекции от дигитализирани стари фотографии с историческа стойност’ (EUROPEAN Ancient PHOTOgraphic vintaGe repositoRies of digitized Pictures of Historical qualitY) Фондация НАБИС участва в проекта с 15 959 изображения. Следните институции са предоставили фотографии от фондовете си: Регионална народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков” – Велико Търново, Национален исторически музей, Национален литературен музей, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян, Общински културен институт „Музей за история на София”, Дирекция „Военно-исторически музей” – Плевен, Национална Библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Нов български университет, Държавна агенция „Архиви”, Институт за исторически изследвания при БАН, Софийски университет “Св. Климент Охридски” и други организации. В събраната колекция има и частни дарители, предоставили архивните си фотосбирки.

В българската колекция по проекта могат да се видят архивни снимки на оперната прима Христина Морфова от участия в нейни роли, превъплъщение на Николай Масалитинов в ролята на вуйчо Ваньо от едноименната пиеса на А. П. Чехов, архивни кадри от посещението на цар Борис III в Югославия, както и много други снимки, запечатали паметни моменти от културния и обществено-политическия живот в България в периода 1839–1939 г.