jazz_festival_banskoЗа 17-та поредна година в Банско започва Международният джаз фестивал – най-големият летен музикален форум в България. Денят и мястото на срещата са известни – 8 август, в 19 часа, на централния площад.

И този път програмата на фестивала предлага разнообразие от формации, стилове и изпълнители от различни краища на света (САЩ, Великобритания, Бразилия, Япония, Израел, Полша, Германия, Унгария, Франция, Италия, Австрия и Холандия) и, разбира се, български.

С българско участие ще бъде открита първата вечер: Камелия Тодорова и Брас Асосиейшън Комбо. След тях на сцената ще излезе джаз-вокалистката от САЩ Же Сант, а после отново българска формация -оркестър “София” със специалното участие на Йорданка Христова и
“Магнетик”.

С интерес се очакват изпълненията на квартета “Куба Станкевич” от Полша, формация “Ейт Уил Драйв” от Германия, “Джайв Ейсес” – Великобритания, “Саунд Ъндърграунд Трио” – САЩ, Асаф Кехати трио – Израел.

Това лято гостите на джаз феста отново ще имат удоволствието да видят и чуят великолепната ню джаз и фънк саксофонистка от Холандия Кенди Дълфър с нейния състав. Те ще се появят на заключителната вечер на джаз феста в Банско – 13 август.

За последно Кенди Дълфър излезе на сцената в Банско 2012 г. с баща си Ханс Дълфър.

Тя започва музикалната си кариера на 14 години и е делила обща сцена с корифеите Принс, Ван Морисън и Пинк Флойд. Едва на 21 години, тя вече е номинирана за “Грами”. Парчето й с Дейв Стюърт от Юритмикс, “Lily Was Here”, взривява класациите и се превръща в едно от най-известните поп/джаз изпълнения в края на миналия век.

Последен на 13 август е купонджията Хюбърт Табс, бивш вокалист на знаменитата фюжън банда Tower Оf Power.

Българското присъствие ще бъде защитено от Васил Петров с Биг Бенд Благоевград, Стефка Оникян, Елена Колева, инструментално трио “Рокис”, вокално трио “Съни”.

Както винаги, освен официалната програма на джаз фестивала, ще има и среднощни джем сешъни с Мишо Йосифов и неговия квартет в “Бъндерица”, както и с други състави и изпълнители.