Сега четете
Повече от 12 000 души събра под открито небе Пътуващото лятно кино с БНТ 1

Повече от 12 000 души събра под открито небе Пътуващото лятно кино с БНТ 1

10474500_10203386968767856_3967547331952626567_nПървият тур за сезона завърши в Малко Търново под звуците на тъпан

Над 12 000 души събра под открито небе Пътуващото лятно кино с БНТ 1. За близо месец кинообиколката премина през 23 населени места в цяла България. Стартът бе даден на 3 юли в Борисовата градина в София с „Дзифт“, след което маршрутът отведе лятното кино в Трън, Радомир, Бобов дол, Земен, Брезник, Павел Баня, Стрелча, Калофер, Хисаря, Първомай, Дряново, Стражица, Търговище, Карнобат, Ямбол, Нова Загора, Гурково, Харманли, Елхово, Тополовград, село Граматиково и завърши в Малко Търново.
Навсякъде хората посрещаха лятното кино на БНТ 1 с много емоции и въодушевление, а екипът се погрижи всяко посещение да се превърне в празник за жителите и гостите на населените места. В Малко Търново, където бе финалът на първия тур, репортерите на БНТ Велина Сашева и Благой Цицелков обиколиха улиците на най-южното гранично селище на България с тъпан в ръка, за да поканят хората на последна прожекция.
Пътуващото лятно кино с БНТ 1 откри, че в Гурково използват стария киносалон в читалището за театър, танци, но не и за кино. В Харманли пък имат четири кина, но днес не е останало нито едно. В Елхово ходят на кино още от Втората световна война, а в Тополовград не минават влакове, защото са предпочели читалището с кино пред това да си имат гара.

Десетки деца изживяха емоционални моменти и с Пътуващата детска библиотека, която придружаваше прожекциите навсякъде. Те размениха свои книжки за такива от фонда на БНТ и се снимаха за спомен с впечатляващия стол от „Малкото голямо четене“.
Този сезон част от подбраните от БНТ филми бяха обединени под мотото „25 години свободна България“. Селекцията включваше режисьорски дебюти, заснети в годините на прехода и любими най-вече на младото поколение, като „Дзифт“, „Тилт“, „Маймуни през зимата“, „Аве“ и други. Разбира се, киното под звездите показа и незабравими класики от близкото и по-далечното минало, като „Баш майсторът“, „С деца на море“, „Опасен чар“ и други, както и нова документалистика.

Поради големия интерес към кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ 1“, екипът е приготвил изненада за своите приятели от цялата страна, която БНТ ще съобщи съвсем скоро.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре