cf398115faab3a046de948a9128e1154Кристалина Георгиева – еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, в интервю за БНР

Водещ: България се оказа предпоследна в Евросъюза в номинацията за свой кандидат за новата Европейска комисия. Успяхме да изпреварим с няколко дни само Белгия, която отново се опитва да излъчи правителство.

[spider_facebook id=”1″]

Дали според Кристалина Георгиева тези колебания и това забавяне ще се отразят на шансовете й за добра позиция – разговор на Диана Чепишева по тез и още много въпроси, които в момента са актуални за Евросъюза и за България.

Репортер: Най-напред поздравления за номинацията. Кажете как я приемате и съмнявахте ли се, че ще я получите?

Кристалина Георгиева: Благодаря ви много. За мен номинацията за втори мандат е чест, но и отговорност към страната ни и към Европейския съюз. Благодаря на президента, благодаря на служебното правителство и на всички, които ме подкрепят. Ще продължа да работя за доброто име на България. Не я приемам като даденост или нещо, което по право ми се полага.

Познавам много достойни българки и българи, които могат да представляват страната ни много добре, но се радвам, че ние решихме да се в категорията на страните, които когато има успешен човек в комисията продължават мандата му, така че да има старшинство и да може да се позиционира страната за по-добър ресор.

Репортер: Колебанията около тази номинация и въобще забавянето на процес отслабват ли според вас позициите ви за висок пост, имам предвид на чело на европейската дипломатическа служба?

Кристалина Георгиева: Това, което се случи е отлагане на решението на върховния представител, в резултат на това отлагане на решението /…./ на комисията. Така че според мен България все още има възможност да участва в преговорите активно и разбирам, че това е намерението на служебното правителство. Надява се, че резултатът ще бъде добър, дали ще бъде позицията на върховен представител на външния министър на Европейския съюз или друг важен ресор, ние ще видим в края на август/началото на септември.

Репортер: Как се отнасяте към някои коментари в България, че нямате шансове за дипломат номер 1, защото постът е обещан на левицата? Впрочем вие чувствате ли се като класически представител на десницата?

Кристалина Георгиева: Аз мисля, че е малко тъжно това, че само в София върви тази теза, че аз нямам шанс за тази позиция. В Брюксел и в другите столици в Европа разбирането е, че все още няма окончателно решение, че са отворени няколко позиции – за председател на Европейския съвет, за ключовите икономически ресори и тази за външния министър на Европейския съюз, и че в крайна сметка ще се търси решение, което да удовлетворя и левицата, и десницата. Моето име продължава да бъде едно от тези, които са сред кандидатите за върховен представител. Вие знаете, че аз съм номинация на партия, която принадлежи към десницата, на ГЕРБ. Но аз считам, че когато съм в комисията моето задължение е да работя за всички българи и за всички европейци и в рамките на този мандат показах с работата си, че еднакво добре работя със социалисти, с либерали, със зелените, разбира се, с ЕНП, тоест с всички проевропейски партии. Смятам да продължа да работя така и в следващия мандат.

Репортер: Това, което казвате за разминавате на коментарите е факт. Например в Брюксел те са в посока, че дори да не бъдете избрана за европейски дипломат номер 1, ще получите достатъчно сериозен ресор в следващата комисия, вероятно ще бъдете и неин зам.-председател. Вашите собствени очаквания и желания какви са и в кои области бихте се чувствала най-полезна?

Кристалина Георгиева: Ние тепърва ще влезем със служебното правителство в тези преговори. Моята работа в банката и тази по време на първия мандат, това че имам старшинство в следващата комисия, действително ме позиционират за по-голям набор от ресори, за които ние можем да преговарям. Според мен трябва да държим този диапазон, колкото се може по-отворен. Не е толкова важно аз какво искам, това, което е по-важно е какво е добре за страната ни и какво е добре за Европа. Аз мога да попадна в много ресори еднакво удачно, поради това, че имам опит в много направления, но предпочитам да не ограничаваме. Имаме само няколко седмици до края на преговорите, нека да влезем в тях с колкото може повече възможности за страната ни.

Репортер: Тези възможности обаче не са ли донякъде ограничени от политическата нестабилност у нас и въобще от начина, по който стои България в Европейския съюз?

Кристалина Георгиева: Това е нещо, което по-скоро засяга нас, българите в страната ни. Що се касае до преговорите за следващата комисия – аз се надявам, че те ще приключат някъде в началото на септември, в рамките на мандата на служебното правителство, което се отнася много сериозни към това да защитим интереса на България като преговаря за по-добър ресор. Така че моето очакване е да не се отрази политическата нестабилност директно върху решението, касаещо този избор. Също ще добавя това, че както сега, така и в бъдеще, особено малките страни винаги трябва да се стараят да поставят кандидати, които имат добра репутация, висока квалификация, които могат сами по себе си да носят тежест, така че да компенсират това, че не идват от големи страни с, да го наречем, по-големи мускули в преговорите по силата на това, че играят в икономиката на Европейския съюз, в дипломацията една по-съществена, по-голяма роля.

Репортер: Как смятате по време на втория си мандат да продължите да търсите един труден баланс, баланс между задължението да не провеждате национална политика и от друга страна очакванията, които периодично се изразяват в България да защитавате повече националните интереси, чухме коментари в тази посока и покрай последните тежки наводнения?

Кристалина Георгиева: Най-добрият начин да защитаваме интересите на България е като служа на всички европейци и показвам, че разбирам проблемите на тези, които са мои сънародници, техните очаквания от Европейския съюз най-добре. И мога да кажа отговорно на всички българи, че никога не съм пропускала възможност да застана на страната на българите, когато се обсъждат важни за нас въпроси в залата на комисията. Много е важно също така да имам репутацията на човек, който е обективен, стои зад интереса на българите, защото те са част от европейското семейство, а не да търся не най-добри лобистки начини да защитавам тези интереси.

Репортер: Как мислите, че ще работите с Жан-Клод Юнкер и програмата, която представи той пред Европейския парламент, макар и предварителна, съвпада ли с вашите виждания каква политика трябва да води Евросъюзът в сфери като икономика, енергетика, това много засяга и България?

Кристалина Георгиева: Ние имаме много добри отношения с господин Юнкер. Уважавам професионализма му и това, че той искрено и силно се вълнува за съдбата на Европа и е готов да работи в следващите 5 години за това ние да живеем, всички европейски да живеем по-добре. Той представи една много разумна, ясна, логична програма. На мен особено много ми допаднаха 3 елемента от тази програма. Първият е много конкретно предложение за 300 милиарда за икономиката на Европейския съюз. Второ – това, че е предимно към малкия и средния бизнес, който създава 85% от работните места в Европа, че ще набляга на това да стимулираме и европейската индустрия, не само услугите, не само туризма, и това, че енергийната независимост на Европа зае централно място в програмата за следващата комисия.

Репортер: По време на кампанията си господин Юнкер заяви, че мониторинговият механизъм за България трябва да продължи да действа докато бъдат изпълнени целите му и докато „българските политици започнат да спазват върховенството на закона”. Безпокой ли ви това и как виждате развитието на този процес в бъдеще?

Кристалина Георгиева: За всички българи е много важно да има уважение към върховенството на закона. За всички нас е по-важно дали сме го постигнали, а не имаме ли или нямаме механизъм. Аз съм убедена, че в рамките на следващите 5 години механизмът ще падне. И съм убедена, че той ще падне, защото нашите хора го искат, защото търпението на българите към това да има съдебна система, която не работи изцяло за тях, да има корупция, да има административни слабости от характера, които вредят на нашия живот, на живота на нашите хора, търпението на хората се изчерпа и мисля, че това ще доведе до махането на механизма. Да се надяваме, че това ще бъде по-скоро, а не по-късно.

Репортер: Трябва ли България да очаква някакви промени в политиката на новата комисия към нея, ако „да” – какви?

Кристалина Георгиева: Още е рано да говорим за това. Разбира се, че новата комисия с нов лидер, в нови условия ще доведе и до промени в отношенията със страните-членки на Европейския съюз, но какви те ще бъдат е рано да се каже. Едно нещо господин Юнкер декларира много ясно и категорично, че европейските институции, включително комисията трябва да бъдат големи на големите неща и малки на малките неща. И аз се надявам, че ще видим и ние в България фокус от страна на комисия на големите ни теми, съдействие по големите проблеми, решаването на големите проблеми, за да можем да използваме ресурса на Европа, колкото се може по-добре, по-ефективно за нашите хора.

Репортер: Именно в тази посока искам да ви попитам дали смятате, че трябва да се пренастроят някак българските политики в определени области, за да може страната ни да избегне бъдещи конфликти с европейските институции, като този с „Южен поток” и да започне наистина да се възползва по-добре от членството си?

Кристалина Георгиева: Имаме резерви за това да работим по-добре с комисията. Сега ще ви дам един конкретен пример: България има правото, както всяка друга страна-членка да праща национални експерти в дирекциите на комисията. Ние много малко, много по-малко от другите страни се възползваме от това право, обяснението е точно в пари. Но според мен инвестицията в това да пратим хора, които да познават работата на комисията отвътре, да имат контакти с тези, които са важни за нашите приоритети в България, това е полезно нещо, от което ние можем да се възползваме повече. В България малко пострадахме от това, че ние влязохме в Европейския съюз, Европейският съюз влезе в криза и вниманието към нас намаля. Но с излизането от кризата има огромни възможности за България много по-пълноценно да се възползва от своето членство в европейското семейство.

Репортер: Дали бихте подредили сред тези огромни възможности присъединяването час по-скоро към общия банков надзор и приемането на еврото и се питам също така дали евентуално вземането на нови заеми според вас може да ни отдалечи от тези цели или да ни приближи към тях?

Кристалина Георгиева: Ние видяхме през последните няколко седмици, че има полза да се присъединим към банковия надзор в Европейския съюз. Аз съм изцяло „за” това, „за” влизаме в банковия надзор и също смятам, че с излизането на европейската икономика от криза, със стабилизирането на еврозоната е време отново да помислим кога, при какви условия искаме да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната и кога при какви условия смятаме, че реалистично можем, реалистично можем да станем членове на еврозоната. Нещо, което за България, която има валута в директна връзка с курса на еврото е много логична стъпка. Тоест бихте препоръчали дори на служебното правителство да мисли и да предприеме действия в тази посока. Според мен служебното правителство има предимството от политическа неутралност да се концентрира върху такива технически въпроси – какви са критериите, които трябва да изпълним за първия и за втория случай на кандидатстване; в какви срокове това може да стане. Това може да се подготви от служебното правителство, разбира се, ние имаме нужда от парламент и от редовно правителство, за да придвижим напред и двете теми, но подготвителната работа може да бъде свършена сега. Според мен очакването на хората е, че особено по банковия надзор, ще се вземат конкретни мерки много бързо, за да сме сигурни, че такива проблеми, каквито видяхме последните седмици не можем да ги очакваме да се появят, защото надзорът е много стриктен, много ефективен.

Репортер: Коментирахте, моля ви, накратко и как се отнасяте към идеите за увеличаване на задлъжнялостта на България.

Кристалина Георгиева: Зависи за какво ще ги взимаме парите. Ако взимаме пари за потребителски нужди – не съм сигурна, че е много добре. Ако ги взимаме, за да гарантираме стабилността на икономиката, и за да можем да сме от този процес на стимулиране на растеж и заетост, за който говорихме преди малко, можем да помислим за това, но трябва да мислим много внимателно какво ще правим, защо ще го правим.

Репортер: Последното, което искам да ви попитам не е по чак толкова сериозна тема: Става дума за това, че по време на настоящия си мандат създадохте някои традиции, чудя се дали бихте ги пренесли в следващия като например да се посрещат български празници в традиционна българска атмосфера; дали ще ви видим да играете хоро в центъра на Брюксел в тракийска носия, дори, ако сте следващият европейски дипломат номер 1?

Кристалина Георгиева: Аз много се надявах, че следващият българския комисар ще продължи тези традиции и щом като това ще съм аз – разбира се, че ще стане. Това е най-приятната част от моята работа – да се съберем ние, българите в Брюксел, да се хванем за ръце и да покажем на всички, че ние, българите имаме силата и красотата на нация, която достойно е част от Европейския съюз.

Любословие по www.cross.bg

[spider_facebook id=”1″]