facebook_2Адвокатът, който предяви иск срещу Facebook заради нарушения на поверителността, ще ограничи мащаба на делото, след като е бил “затрупан” от подкрепа, пише The Guardian.

До 7000 потребители от повече от 100 държави се регистрират всеки ден в подкрепа на активиста Макс Шремс, които ще води битка в съда в австрийската столица Виена. Шремс обяви, че колективният иск ще бъде ограничен до 25000 потребители на социалната мрежа, за да е възможно да се потвърди всеки акаунт, каквото е изискването на съда.

По думите му от миналия петък насам в пиковите часове на всеки шест секунди към жалбата се присъединява нов потребител. “Надявахме се на голяма подкрепа, но броят на участниците за толкова кратко време надмина и най-оптимистичните очаквания”, казва активистът.

Германия е на първо място по брой на хората, подкрепили Шремс с 5287 потребители на Facebook, докато във Великобритания са се регистрирали 944 души, а в Ирландия – само 162. По-голямата част от поддръжниците му са в континентална Европа, като подрепата е най-голяма в Австрия с 3712 души, Холандия – 2438, Финландия – 1179 и Хърватска с 1106. “С такъв брой участници можем да спрем да се оплакваме от нарушването на поверителността и наистина да направим нещо. Ако успеем, това ще има положетелен ефект за всички потребители”, отбелязва Шремс.

Броят на участниците в колективния иск ще бъде ограничен до 25 хиляди. Когато броят на поддръжниците достигне тази цифра, кампанията Еurope-v-facebook.org ще продължи да регистрира имена и адреси на потребители и те ще се ползват с предимство, ако мащабът на жалбата се увеличи.

Допълнителният брой поддръжници освен това ще засили позициите на тъжителите, когато делото влезе в съда по-късно тази година.

Любословие по focus-news.net

[spider_facebook id=”1″]
Шремс ще иска обещетение от 500 евро на поддръжник по обвинения за нарушения на защитата на личната информация от Facebook, сред които и подкрепа и участие в шпионските програми на САЩ. Жалбата е заведена срещу ирландския клон на най-голямата социална мрежа.