Сега четете
Стачка на новините в Гърция

Стачка на новините в Гърция

mediaГърция днес осъмна без печатни издания, след като гръцките журналисти обявиха 24-часова стачка заради спорна поправка в закона за медиите, приета от парламента.

От 10 ч сутринта вчера новинарските емисии по телевизията и радиото бяха заменени с други програми, като документални или художествени филми. Днес в Гърция няма вестници.

Поправката беше внесена в парламента в петък вечерта. Тя разрешава сливания на пострадалите вече от финансовата криза издателства и медии с цел намаляване на разходите, като по този начин голяма част от средствата за масова информация ще се съсредоточат в ръцете на едри медийни магнати.

Според журналистическите съюзи правителството се опитва да обслужи интересите на медийните магнати и поправката е била направена скришом, като само за една нощ правителството е унищожило права и завоевания, постигнати в продължение на десетилетия от работещите в бранша.

„Изменението позволява на медийни групи да се сливат с извинението за намаляване на разходите, но в действителност осигурява на задлъжнелите бизнесмени възможност за по-голяма сигурност“, заявиха профсъюзите в съобщение, в което призовават проектът да бъде променен.

Проектозаконът третира работодателите от една група компании като една и съща фирма, което позволява на медийните групи да заобиколят ограниченията за уволненията. Изменението също така позволява на радиостанциите да променят форматите си (например от новини на музика) без да се налага връщане на лиценза им на държавата и ново кандидатстване за честотата.

Поправката бе приета вчера с гласовете на партиите от правителствената коалиция – „Нова демокрация“ и ПАСОК, и в отсъствие на депутатите на двете опозиционни сили – СИРИЗА и комунистическата партия, които заклеймиха предложените изменения в закона.

Вижте и

Няма да станем съучастници в едно престъпление по отношение на печата и медиите, правителството върви към избори и иска да изгради нови отношения с медиите, заяви представител на СИРИЗА.

Комунистите заявиха, че се оттеглят от дебатите за поправката с искане за поименно гласуване.
Синдикатите смятат, че законът ще доведе до масови уволнения в сектора.

Любословие по материали на БТА Вести.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре