credit-cards-ftrКомпаниите за бързи кредити отново намериха начин да заобиколят закона. След промените в Закона за потребителския кредит, които парламентът прие в края на юли, фирмите въведоха нови такси и така кредитите им продължават да излизат солено на хората.

Една от промените е въвеждането на таван на годишния процент на разходите по кредита до 50%. Това означава, че ако изтеглим 2000 лв., с новия закон оскъпяването е най-много до 50% от сумата на годишна база, или 1000 лв. Това не се хареса на фирмите за бързи кредити, които бяха свикнали на печалби в размер на 300% и нагоре.

В отговор те въведоха редица такси, които не са свързани пряко с кредита. Така, като теглим чертата – печалбата остава същата, а кредитополучателят плаща солено за бързия си кредит.

От асоциация “Активни потребители” не са изненадани.Очаквахме че фирмите ще намерят някаква форма да си върнат печалбата и ще заобиколят закона, коментира председателят й Богомил Николов.

Промените в закона за потребителския кредит имаха за цел да намалят риска при този тип кредитиране и да облекчат кредитополучателите. Това обаче на практика не се случва.

TV7, “Добро утро, България”

[spider_facebook id=”1″]