mvrМВР няма да допуска “нерегламентирани разговори” между медии и протестиращи, които нарушават обществения ред. Това става ясно от проект за инструкция за опазване на обществения ред, качена на сайта на ведомството. В нея подробно се описва как трябва да реагират полицейските сили при масови прояви на граждани, като протест, футболен мач, шествия, концерти и др., съобщава „Сега”.

Една от първите стъпки е да се организират зони за сигурност около мястото, където има “масова проява”. “Представителите на средствата за масова информация се допускат до най-външната обозначена зона за сигурност, като се пресичат възможностите за нерегламентиран контакт с участниците в груповото нарушение на обществения ред”, пише в инструкцията. Информация ще дава само пресцентърът на МВР.

Ще се забранява също така достъпът на граждани и коли, “нямащи отношение към възстановяването на обществения ред”. Според дефиницията на МВР нарушаване на обществения ред е спонтанно струпване за кратко време на група граждани, което противоречи за закона.

Инструкцията разделя масовите прояви на граждани на два типа – с висока и ниска степен на опасност. Първите са “свързани със струпване на граждани, които при определени обстоятелства могат да прераснат в групово нарушаване на обществения ред”, е записано в инструкцията. Документът дефинира и какво точно е риск от нарушаване на обществения ред. Според нормотворците на МВР това е “вероятността за настъпване в определен период от време на събитие, оказващо негативно въздействие върху оперативната обстановка, свързано с нарушаването на законоустановения в страната ред”. При такива прояви МВР ще провежда специализирани операции. За да се разпореди спецоперация, трябва да е възникнала опасност за живота и здравето на гражданите или за движимо и недвижимо имущество.

В тези случаи МВР си оставя възможността да действа със сила, за да възстанови реда, става ясно от инструкцията. В изпълнение на тази задача силовото министерство ще може да разчита на помощ и от други институции – ДАНС, Главна дирекция “Охрана” към правосъдното министерство, военна полиция, Национална служба “Охрана”, частни охранителни фирми и др. Всяка областна дирекция ще може да иска допълнително сили от системата на МВР писмено чрез ръководителя си. В неотложни случаи помощта може да се иска устно от главния секретар.

Любословие по Кросс: http://www.cross.bg/obshtestveniya-grazhdani-instryktziyata-1424109.html#ixzz39akGt8Fc