113 са новите случаи на СПИН у нас

aids-290 % от новите случаи на ХИВ в България са инфектирани по сексуален път. а тази година са открити нови 113 случая на ХИВ инфекция при изследване на над 115 000 лица, заяви д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ. СПИН по време на откриването на Националната лятна анти-СПИН кампания във Варна вчера, предаде „Фокус“.

Д-р Върлева заяви, че носителите на ХИВ у нас официално са 1943 души. По думите й се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мьже да е близо четири пьти поголям от броя на жените.

Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици, каза още докторът. Оказва се, че близо 27% от новорегистрираните са млади хора до 29-годишна възраст. Д-р Върлева добави, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са от големите градове като София. Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. Анти-СПИН кампанията започна вчера и ще продължи до 20 септември. Инициативата се провежда за 11-а година у нас и обхваща всички 28 области в страната.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре