press“Ню Йорк таймс” излиза с обширна статия за кризата в Корпоративна търговска банка и отбелязва, че международни инвес
титори са отправили предупреждения за съдбата на четвъртата по големина българска банка. Припомнят се довелите до кризата събития и се отбелязва, че в петък Европейската комисия е приканила България да започне да възстановява парите на вложителите, тъй като, съгласно европейското законодателство, държавата е гарантирала влогове в общ размер от два и половина милиарда долара.

Група притежатели на облигации на КТБ обмисля да се обърне към съда, ако спрат плащанията по облигации, чийто падеж е на 8 август. “Готови сме да дадем на българските власти време да изготвят план, стига да не ни държат в неведение”, заявява пред вестника пожелал анонимност американски притежател на облигации. “Ню Йорк таймс” пише и че Вежди Рашидов, който също има депозити в КТБ, е сформирал група, готова да съди държавата.Украински военни ще продължат да искат убежище в Русия и занапред, твърди “Росийская газета” по повод вчерашния случай с над 400 военнослужещи от Украйна, преминали в Русия през отворен от руските граничари “хуманитарен коридор”.

Мнозина войници признали пред журналист, че “искат вкъщи и на работа”, но не знаят къде ще ги пратят, щом се върнат в Украйна – може би пак на фронта. След като им осигурили душ, чисти дрехи и храна, руските власти върнали в Украйна над 180 от военните, а до едно денонощие колите щели да се върнат и за останалите, пише още “Российская газета”.

“Независимая газета” коментира, че останалите засега в Русия украински военни вероятно са разбрали, че предишната група, излязла от обкръжението през руска територия, ще бъде съдена в Украйна за дезертьорство.Сръбският вестник “Блиц” информира, че пътниците, пристигащи от обхавнатите от епидемия ебола страни, ще трябва да преминават карантина, преди да влязат в страната. Министърът на здравеопазването на Сърбия казва, че летищата са най-застрашени.

Любословие по  www.bnr.bg  05.08.2014

[spider_facebook id=”1″]