Сега четете
Дебеляновата къща в Долна баня се руши

Дебеляновата къща в Долна баня се руши

c19359defd13591561fdf080bdbcedb0Дебеляновата къща в Долна баня се руши. Най-нежният български поет написва в този дом едни от най-хубавите си стихотворения – „Светла вяра“ и „Кръстопът на бъдещето“, пише „Дума“. Малцина сигурно знаят, че Долна баня в миналото е била „кръвно“ свързана с най-нежния поет на България Димчо Дебелянов. Най-големият му брат Илия се изселва рано от родната Копривщица след смъртта на баща му и през далечната 1906 г. се заселва в Долна баня. Остава тук до края на живота си, като създава семейство с местната девойка Мария. Раждат им се пет деца – две момчета и три момичета. Илия Дебелянов по професия е дърводелец и работи в мебелното отделение на местната Сребърникова фабрика „Ибър“.

Участва активно в обществения живот на тогавашното село – основател е на местната тесносоциалистическа група, членува в настоятелството на читалище „Рила-1898“ и в ръководството на туристическото дружество „Ибър“. В продължение на десетина години, когато Димчо се премества от Пловдив в София, идването и пребиваването му в Долна баня не е представлявало трудност. Тук той се запознава и създава дружба с младия си литературен събрат Николай Лилиев, който по това време работи като деловодител в дърводелската фабрика.

При поредицата от срещи, разговори и многобройни разходки из красивия район двамата споделят общи литературни виждания и проблеми, обогатяват своите поетични писания с нови мотиви и теми. При немалкото посещения при брат си в Долна баня Димчо Дебелянов написва едни от най-хубавите си стихотворения – „Светла вяра“ и „Кръстопът на бъдещето“. Той не остава встрани и от социалните проблеми на работниците в кибритената фабрика в съседната гара Костенец, както и по време на тяхната стачка. И днес в Долна баня има много неща, които напомнят за Димчо Дебелянов.

Вижте и

Жалко е, че родната къща на големия му брат Илия е готова всеки момент да рухне, обградена от две красиви сгради в центъра на рилското градче. В Долна баня има и улица, носеща името на най-нежния български поет. За годишнини от рождението и смъртта на Димчо Дебелянов Народно читалище „Рила-1898“, както и двете гимназии, организират и провеждат юбилейни тържества и прояви.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре