Сега четете
Луи дьо Финес на 100

Луи дьо Финес на 100

FRANCE : Film "L'homme orchestre"Френският комедиен актьор Луи дьо Финес щеше да навърши 100 години на днешния 31 юли.

Луѝ Жермѐн Давѝд дьо Финѐс дьо Галарза̀ е роден на 31 юли 1914 г. в парижкото предградие Курбевоа в семейството на испански аристократи от Севиля.

Баща му е юрист, но след като се мести във Франция, започва работа като бижутер.
[spider_facebook id=“1″]

Луи дьо Финес се жени през 1943 г. за Жан Мопасан, племенница на Ги дьо Мопасан. От брака си има двама сина – Оливие дьо Финес, киноактьор, и Патрик дьо Финес, лекар.

Преди да започне да се занимава с актьорство, е работил като помощник счетоводител, тенекиджия, пианист в пиано бар и др.

Славата си придобива чак на 40-годишна възраст с „Преминаване през Париж”, където играе с големите звезди Жан Габен и Бурвил.

Следва успехът с „Фантомас” с Жан Маре през 1964, през същата година излиза и „Полицаят от Сен-Тропе”, първата част от поредицата, приключила през 1982 г. с „Полицаят и полицайките”, който е последният филм на актьора.

Вижте и

Актьорът се е снимал в 152 филма, написал е сценариите на 6 и е режисьор на 1 – „Скъперникът“.

Очаква се образът на Финес да се завърне догодина в 3D анимационния филм на Жамел Дьобуз, реализиран в сътрудничество с Оливие дьо Финес, появявал се в няколко от филмите на баща си.

За 100-годишнината от рождението на Луи дьо Финес френското сатирично списание „Шарли Ебдо” му посвещава специален брой, който ще излезе на 6 август и заради чието списване семейството е предоставило част от архивите си.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре