Сега четете
Уроци по родолюбие

Уроци по родолюбие

MASLAREVO FERMANЦърковен настоятел съживява църквата в Масларево срещу 30 лв. на месец

Застрахователният агент Валентин Тодоров е открил дори турския ферман за градежа на храма, който сега става на 150 г.

43-ГОДИШНИЯТ ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН АГЕНТ ВАЛЕНТИН ТОДОРОВ Е ПРИЕЛ АНГАЖИМЕНТА СИ на църковен настоятел в Масларево за мисия. Мъжът мечтае да стане свещеник, но първо трябва да се задоми. Той е отдаден изцяло на съживяването на местната църква, която тази година става на 150 години. Благодарение на него „Св. Димитър Солунски” се прочу и по света, защото в началото на юли тук дойдоха 25 норвежци за кръщавка на бебето Свере в православната вяра. Други чужденци, които живеят в Масларево, пък вече са сменили вярата си, което се дължи и на общителността и всеотдайността именно на църковния настоятел. Намираме го в църквата, където в ремонтирана стая работи пред компютър. Видим ремонт е правен не само вътре, но и в двора на църквата, на която отдалече личи, че не е изоставена и занемарена. Будният църковен настоятел е успял да открие в прах дори турския ферман, с който през 1864 г. е разрешено да се строи православен храм.

НАЧАЛОТО

ПРЕДИ 15 Г. ВАЛЕНТИН ЗАПОЧНАЛ ДА СЕ НАВЪРТА И ДА ГОВОРИ с отец Йордан, който вече е покойник. Покрай него, за разлика от всички християни, за които влизането в храма е по-скоро туризъм, той се променил. Заобичал църквата и решил да помага, после завършил богословие във ВТУ. Така станал иподякон и започнал да участва по-активно в църковния живот.
„…Доплака ми се, като видях как всичко тук се руши, стаите в пръст, всичко в немара, изоставено. Хванах се с един мой приятел от богословския и с доброволен труд започнахме ремонти без пари, защото пари няма в тази държава. До владиката така и не можах да стигна, но ни включиха в някакъв проект, който после не бе одобрен”, разказва Валентин Тодоров. Той обаче не е чакал никакви проекти, защото църквата досега щеше да е разрушена.

ПОЛУЧАВА 30 ЛВ. И ДАВА ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ

ЦЪРКОВНИЯТ НАСТОЯТЕЛ ПОЛУЧАВА ЗА ТРУДА СИ ТУК 30 ЛВ. Тези пари са символични и се отпускат от отец Георги, който отговаря за този и още няколко църкви в района. Срещу тази сума Валентин спи в храма, грижи се за него денонощно и го разкрасява, за да върне хората в него и защото смята, че това е родолюбиво дело. Пък такива дела обикновено се вършат безкористно. Като ходил по просия насам-натам, Тодоров се запознал с Иван Събев. Бизнесменът арендатор проявил разбиране и купил материали за ремонт – 25 тона баластра, 80 торби цимент.
„…Това беше през 2012 г., а съседите питаха дали ще строим нова църква. С моя приятел от богословския почнахме двамата, вън беше кал и камънаци, нямаше пътеки, нямаше нищо, руини. Може и да съм малко луд, ама го правя от душа и сърце, сигурен съм, че така трябва да бъде. Знаете ли колко дипломи имам – освен богослов, съм магистър по психология, електротехник, със застраховки се занимавам и с какво ли още не. Но основното ми богатство е вярата”, разказва още църковният настоятел. Той е много щастлив от факта, че на Великден тази година облякъл дрехата на иподякон и в храма влезли 150 души, което е рядко явление. Отец Георги не успял да дойде тук, защото се грижи за шест села, а секретарят на митрополията казал на Тодоров да облече там расото и да почете на хората.
Заедно със сина на друга църковна настоятелка, която е бивша акушерка, Валентин продължава да търси пари за улуци, за ремонт на килията в двора, където последната буря счупила крушата и направила дупка в покрива. За улиците обещал помощ отново Иван Събев, а момчето от Америка Ивайло Павлов купил косачка и машинка за дърва. Другите дарители са норвежецът Харолд, купил 25 стола за храма, бизнесменът Николай Цветанов, който има модерна ферма в селото, и преподавателката от Стопанската академия в Свищов Силвия Николаева, която е и състезателка по джудо и помага на Валентин в мисията му. Младата жена постоянно се притичва на помощ безкористно, подчертава още църковният настоятел.

Вижте и

РЕНТАТА ОТ 39 ДКА ОТИВА ЗА КУПУВАНЕ НА СВЕЩИ

ТАЗИ ЦЪРКВА ИМА 39 ДКА НИВИ, КОИТО СА ДАДЕНИ ПОД АРЕНДА на Иван Събев, който е и най-големият благодетел освен крупен арендатор. Средно за декар се дават по около 50 лева, а парите стоят на влог и с него оперира свещеникът отец Георги. С парите обаче се купуват… свещи и най-елементарни вещи за църквата. Търновската епархия е единствена в страната, която дава заплати само на няколко отци и на владиката си, естествено. Всички останали живеят на мускули, от подаяния и от спонсори, сред които повечето, за съжаление, са чужденци.

Нели СУКОВА  – http://www.borbabg.com/?action=news&news=36232
Сн. авторката

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре