Сега четете
Със смях, песни и танци всички болести се лекуват

Със смях, песни и танци всички болести се лекуват

zdravec„Извинете, може ли да ми дадете новия брой на вестник „Напук на болестта’?“. Продавачката в РЕП-а ме изгледа слисано, но не каза, че такъв вестник няма. То че има – има, но той не е хартиен, предава се от уста на уста и не се продава.

„Напук на болестта“ се казва шоуто на неуморимата Бонка Радкова, което тя прави заедно със свои съмишленици от Дружество ‘Диабет“ в Стара Загора.

„Списването“ на вестника става с логистич ната подкрепа на сърцатата председателка на дружеството Стефка Далъкчиева. Сценарист, режисьор и мениджър на шоуто, Бонка Радкова играе в него ролята на журналист от вестник „Напук на болестта“ и прави интервюта с останалите участници.

На сцената на шоуто се изявяват Фанка Русева, с тракийска и жътварска песен, с разказ поучение какво е и как се преде с „лъкатка“ памук и с „хурка“ вълна. Сладкодумницата разказва и за дарбите на тракийката, за които е чула от баба си през миналия век.

„Знаете ли, че тази жена може да върши едновременно 7 неща: да води коня на водопой /1/, държейки го за юларя с лявата ръка 121, да преде с хурка с дясната ръка /3/, на главата си да крепи делва за вода /4/, на гърба си да носи бебето /5/, с устата си да дъвче дъвка от млечка /6/ и да продължава да пее 171’. (Ех, какви жени е имало?!).

По песните и приказките не й отстъпва и „колежката“ Райна Колева, родом от Русенско. Тя пък говори за трикракото столче и за масата „паралия“, за манджите в нейния край, че и попява любимите си любовни песни – сама и заедно с Фанка като поздрав към единствения артист от мъжки пол в групата – Симеон Василев. На 80 години, автор на 2 книги, а третата „се пече“, бай Симеон представи тази, която е написал за родното си село Полско Пъдарево.

Вижте и

Радка и Йовка пък показаха на всички разкошна постелка за легло, правена на една кука – за чеиз на любима внучка. Прецизно и много българско ръкоделие, отнемащо близо 2 години всекидневен труд. Чаровниците попяха, но малко, защото изгря звездата на шоуто, примадоната на театралния самодеен състав – Тонка Ганчева. Лъчезарна и атрактивна, с капела, с шикозен тоалет и пантофки с пайети, старозагорка коренячка, тя разказа с вълнение и с усмивка собствената си история, включваща – преборване с коварна болест преди 14 години, 9 операции дотук, 2 предстоящи и непрекъснато лечение със смях, пеСни и танци. Накрая Тонка се надиграва с кметицата на с. Могила Гинка Колева.

Шоуто завърши с всенародно веселие от все сърце и без победител.
Защото, ако има победител в „Напук на болестта“, той е със сигурност един -главният издател на едноименния вестник – и неговото име е Живот.

„Живее ми се, момиче, на 77 години съм, а така ми се живее“, ми каза една от участничките след края и ми разтопи сърцето. Да те изгаря такава жажда, да я утоляваш по този начин, на тези години, с този ентусиазъм – ей така го пожелавам на себе си и на всички вас!

30.07.2014 12:32 | Старозагорски новини | стр. 12 |
[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре