Станчо Пенчев написа „Голяма книга на великите личности на България"

file_623_27След големия успех на „Голяма книга на българските владетели“ на шуменския автор Станчо Пенчев (изданието на издателство „ПАН“ се задържа 21 седмици в класацията „Топ 10“ на книжарници „Хеликон“), писателят издаде нова научнопопулярна книга. Тя се нарича „Голяма книга на великите личности на България“ и от седмица е на книжния пазар. В нея увлекателно и с много фактология са разказани биографиите на тридесет големи личности от хилядолетната история на България.

Книгата се състои от три раздела: Средновековие, Възраждане и Трета българска държава. Пред читателя оживяват съдбите и делата на великите български владетели Аспарух, Крум, Борис, Симеон, Иван Асен Втори, но и на духовните стожери на нацията ни, като светите братя Кирил и Методий, Иван Рилски, Климент Охридски, патриарх Евтимий.

Не по-малко любопитна е и втората част, в която наред с големите революционери като Раковски, Васил Левски, Бенковски, Христо Ботев е отделено място и на духовните мъже на България като отец Паисий, Захари Зограф, Кольо Фичето, Неофит Бозвели и др.

В третия раздел присъстват Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Иван Вазов, Гоце Делчев и др. За първи път са включени и велики личности, които десетилетия бяха пренебрегвани от комунистическата историография, като водачът на ВМРО Тодор Александров и духовният учител Петър Дънов.
Още с появата си книгата предизвика засилен интерес сред читателите и се радва на добър търговски успех, въпреки летния сезон.

Вижте и

Интересна новина, свързана с писателя Станчо Пенчев, е, че неговата последна художествена книга „Триада“ е номинирана за авторитетната литературна награда на портал „Култура“ и фондация „Комунитас“. Наградата се присъжда за високи художествени и естетически качества и се връчва официално на 1 ноември – Денят на народните будители.

Шуменска заря | стр. 16 | Светлин ПЛАМЕНОВ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре