kat-slaga-kameri-i-po-malkite-pytishta-169180Над 53 млн. лв. ще погълне мащабният план на МВР за изграждането на денонощно наблюдение по пътищата като мярка срещу бясното шофиране, пише в. „Преса“.

Около 39,5 млн. ще отидат за купуване на стационарни камери и за изграждането на Единен център за обработка на нарушенията в София.

Останалите около 13 млн. лв. са за разходи по отпечатването и при изпращането на електронния фиш по пощата до шофьора нарушител, става ясно от обявление на МВР. Стойността на тези услуги е калкулирана за 54 месеца напред, колкото ще бъде срокът на договора с фирмата изпълнител, пише „Преса“.

Обявяването на обществената поръчка предстои.

Техниката трябва да бъде купена с парите от Фонда по безопасност на движението, в който постъпват глобите, наложени с електронен фиш. В момента обаче не било ясно каква сума има по сметката.

МВР трябва да купи 194 снимащи радара и още поне 28 стационарно-преносими установки,
чиито данни при нарушение ще служат за издаването на електронен фиш.

Устройствата ще покрият основната пътна мрежа, по която преминават 70% от автомобилния поток.
Камерите ще снимат за нарушения на ограничението на скоростта, но ще разполагат и с програма за разчитане на автомобилните номера, по които пък ще може да се прави справка за валидна полица „Гражданска отговорност“ и годишен технически преглед.

Източник: в. „Преса“

[spider_facebook id=”1″]