BenatovaCoverИнтервю с Миролюба Бенатова, Иво Божков, журналисти

Случайно или не, кабинетът „Орешарски” подаде оставка точно година след Нощта на белия автобус. Става въпрос за събитията, които последваха опита на група депутати да напуснат сградата на Народното събрание, обсадена от протестиращите. Стъклата на автобуса бяха изпочупени, но така и не стана ясно от кой. Стигна се до сблъсъци между органите на реда и недоволните от властта.

„Здравей, България” изпрати запитване до прокуратурата, за да стане ясно дали властта е направила нещо по случая. От държавното обвинение отговориха, че досъдебното производство е организирано и водено срещу неизвестен извършител. Наказателното производство е спряно заради неразкриване на извършителя на деянието, а материалите са изпратени на СДВР за продължаване на издирването му. Оттам отговориха, че МВР няма практика да коментира действията по разследванията.

Журналистите Миролюба Бенатова и Иво Божков бяха съвсем близо до епицентъра на събитията от Нощта на белия автобус.

„Досъдебното производство се води за откриване на полицаите, които в малките часове на нощта, бяха заснети как бият хора, които не им правят нищо. Разследването трябваше да установи кои маскирани полицаи упражняват насилие, което според МВР не беше разпоредено. Парадоксално е, че министерството не може да установи една година, кои полицаи са били там. Това е абсурд. Според мен МВР просто прикри тези хора и това насилие срещу протестиращите остана ненаказано, което ме навежда на мисълта, че е било разпоредено”, коментира Миролюба, която припомни още един факт – полицаите бяха премахнали своите обозначителни значки.

По неясна причина, автобусът се вряза в най-пълната с хора част, съвсем провокативно, за да мине през седналите хора, спомня си Миролюба Бенатова. “Питала съм Цветлин Йовчев, защо автобусът мина оттам и смея да твърдят, че той излъга, като твърдеше, че това е единственият вариант за изход на този автобус… Така и не бяха намерени хората, които замеряха автобуса с павета. Случаят бетонира властта. Целта беше да се покаже, че протестиращите са лумпени, които искат да убиват хора. На другия ден излезе Лютви Местна и каза: „Павето смени пианото”… Това беше ясен знак за останалите хора, които не са били там, че на площада има хулигани, радикали”.

Иво Божков коментира друг случай от дните преди случилото се с Белия автобус, заснет от него. „Става въпрос за две момчета, които разговарят с полицаите отвъд оградите – нормален, малко разпален разговор, но в рамките на приличното. Едно от тези момчета се свърза с мен след няколко дни и каза, че е било арестувано и с повдигнати обвинения, за това, че заедно с останалите са плюели и обиждали полицаите. С кадрите си свидетелствах в съда и доказах, че това не е така”.

„Хубаво е, че оставката на правителство се подава, макар и една година по-късно. Да променяш в такава степен реалността – това не може да продължава”.

Оставката е следствие не на протестите, а на това, че определени кръгове решиха, че властта не им носи нищо на този етап, смята обаче Миролюба Бенатова. Миналата година беше моментът, когато това правителство трябваше да си отиде – след нощта на белия автобус и преди актуализацията на бюджета, съгласиха се журналистите.

Нова ТВ, “Здравей, България”

[spider_facebook id=”1″]

 

Интервю с Миролюба Бенатова: Нашето общество е ударило няколко дъна

Интервю с Миролюба Бенатова: Нашето общество е ударило няколко дънаТя няма нужда от представяне. Миролюба Бенатова е водещият разследващ журналист у нас.  В ерата на Интернет и бума на комуникациите, още повече. Като професионалист винаги има различен и задълбочен…

Миролюба Бенатова представя: „Лекари зад граница”

Миролюба Бенатова представя: „Лекари зад граница”Журналистът Миролюба Бенатова е в студиото на “Дикoff”за да разкаже за най-новият си проект свързан с избора на последните поколения български медици да лекуват навън. Почти три випуска от…