asen-genov-179132Асен Генов, блогър от „Протестна мрежа”, Георги Илиев от „Протестна мрежа”, Николай Стайков от „Протестна мрежа”, Любомир Авджийски от „Протестна мрежа”

„Протестна мрежа” разпространи списък на хора, които имат или са имали депозит в Корпоративна търговска банка, както и такива, които са имали взаимоотношения с банката като кредитополучатели. Асен Генов, Георги Илиев, Николай Стайков и Любомир Авджийски гостуваха в „Здравей, България”, за да обяснят, защо са се решили на тази стъпка и защо не нарушават изискването на закона за запазване на банковата тайна. По думите на юриста Любомир

Авджийски задължени да спазват банковата тайна са само служителите на банката, включително синдици, квестори и т.н. „Но, когато към медиите и гражданите потече информация, която те са проверили, те имат пълното право да разпространяват тази информация. Хората, за които сме изкарали данни, са публични лица, лидери на мнение”, поясни той. „Една пирамида се срутва пред очите ни.
Това нямаше да се случи без протестите, без гражданския натиск. Рухващата от собствената си тежест пирамида има възможност да повлияе много тежко икономически на България. Става въпрос за милиарди, които данъкоплатецът щеше да плаща, ако законите бяха приети”, коментира блогърът Асен Генов. От думите на Николай Стайков стана ясно, че най-популярните седмичник, ежедневник и онлайн агенция са в някаква форма на конфликт на интереси по отношение на КТБ.

Авджийски добави, че в конфликт на интереси са и двама от най-популярните финансови експерти, които убеждават обществото, че КТБ трябва да бъде спасена – Стоян Александров и Иван Костов, които са депозитори в банката. От „Протестна мрежа” обещават да продължат списъка си. Информацията обаче се проверява и затова продължението ще се забави. Името на следователя Ангел Александров, бивш шеф на Националното следствие, също се появи в него. Има изтеглен през септември 2007 г. ипотечен кредит, който е заличен през април 2009 г. А в медийни публикации се твърди, че е свързан с кариерното израстване на Делян Пеевски, а неговият собствен професионален път дължи на връзки с ДПС и Ахмед Доган.

Нова телевизия „Здравей, България”

[spider_facebook id=”1″]