vef_radioРадиостанциите в България също ще минат на цифрово излъчване както телевизиите, а аналоговият им сигнал може да бъде прекратен. Вчера Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) започна обществено допитване и радиостанциите могат да кажат дали желаят да качат сигнала си на съществуващите цифрови платформи. Заинтересованите могат да дадат мнението си до 28 август.

От КРС уточниха.че цифровизацията на радиоефира не е задължителна, защото няма европейско изискване, както е при телевизиите. Но цифровото радио дава много повече възможности като съраунд звук.

В Асоциацията на радио и тв операторите сме обсъждали темата и

Цифровизацията на радиата ще доведе до разходи и за потребители, и за доставчици. сме убедени, че в България не е нужно цифрово радио. Това е скъп процес, докато приходите от реклама на радиопазара са много ограничени, коментира Васил Димитров, шеф на Би Ти Ви радио груп (Би Ти Ви радо, Енджой).

Българите слушат радио предимно в колите си, което означава, че трябва да се подменят приемниците им там, което е скъпо, добавиха от BSS медиа груп („Витоша”, „Веселина”).

[spider_facebook id=”1″]