Сега четете
Акционер предложи 6.2 млн. лв., за да купи „Дир.бг"

Акционер предложи 6.2 млн. лв., за да купи „Дир.бг"

Dir_BG_logoДо 7 дни ще стане ясно дали офертата на „Лого -къмпани“ ще бъде приета

Акционер предложи 6.2 млн. лв. на бизнесмена Владимир Жеглов, за да купи създадената от него преди 16 години компания „Дир. бг“. Пред „Капитал Daily“ Жеглов коментира, че все още не е решил дали да приеме офертата, а също и че ще оповести своето виждане по нея в 7-дневен срок от отправянето й. От своя страна кандидат-купувачът – Красен Георгиев, чрез компанията му „Логокъмпани“, заяви намерение да продължи дейността на „Дир.бг“ и да инвестира в развитието й. Надеждите на евентуалния нов собственик са свързани с ръста на онлайн рекламата и утвърдените позиции на уеб портала на българския пазар.
Дълго подготвяна оферта
Инвеститорът в строителни проекти „Лого-къмпани“ стана акционер в „Дир. бг“ в началото на годината с покупката на малък пакет срещу 332 хил. лв. Към настоящия момент държи дял от 5.78% според съобщение до инвеститорите на фондовата борса, където се търгуват акциите на интернет компанията. От съобщението става ясно още, че кандидат-купувачът е готов да плати по 1.44 лв. за останалите 4.3 млн. акции, а сделката ще финансира със заемни средства. Новият собственик има желание да запази основателя на компанията Владимир Жеглов в ръководството, като подсили екипа му с директор по маркетинг и наеме допълнителен персонал в отдела за продажби. Стратегията на „Лого-къмпани“ предвижда оптимизиране на разходите и увеличаване на приходите на интернет портала чрез нови дигитални форми на транслиране на информацията чрез мобилни и тв приложения. Сумата на инвестициите в нови технологии не е уточнена, а целта е достигането на по-голяма аудитория.
Според актуалните данни на рекламния отдел на
„ Дир. бг “ месечно сайтът реализира по 2.5 млн. уникални посещения. Последният финансов отчет показва 470 хил. лв. приходи от продажби и 57 хил. лв. загуба към края на март. През миналата година „Дир.бг“ отчете 388 хил. лв. загуба.
Красен Георгиев, който е едноличен собственик на капитала на „Лого-къмпани“, не се притеснява от тези финансови резултати. Пред „Капитал Daily“ той коментира, че именно такава ситуация е подходяща за сделка. „Интересът ми е свързан с възможностите, които не са реализирани на този етап. Възнамеряваме да разширим дейността на компанията с нови модули и цифрови формати за реклама“, обясни Георгиев, който се осланя на ръст на онлайн рекламата в портала. Той каза, че е имал среща с Жеглов в началото на годината, когато „Лого-къмпани“ стана акционер в „Дир. бг“, и че параметрите на търговото предложение припокриват онова, за което двамата са се договорили тогава.
Сделка или не
Тъй като „Дир.бг“ е публично дружество, кандидат-купувачът ще отправи търгово предложени, което е внесено за одобрение в Комисията за финансов надзор. Основателят на компанията Владимир Жеглов е собственикът на останалите акции чрез „Дир. бг холдинг“. „Дир.бг“ беше листната на борсата преди две години в търсене на стратегически партньор, което е стандартна процедура, тъй като печалбата от сделки през борсата е необлагаема. Пред „Капитал Daily“ Жеглов заяви, че все още не е взел решение дали ще приеме офертата за покупка и че ще оповести решението си в 7-дневен срок от отправянето на търговото предложение.

| 22.07.2014 | Капитал Daily | стр. 12 | Гергана Михайлова

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре